Verlies SNS nieuwe strop voor de staat? Integendeel

Het eerste jaar dat SNS Reaal in staatshanden is, is afgesloten met een verlies van bijna 2 miljard euro. Betekent dit een nieuwe tegenvaller voor de staat?

Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen presenteert de jaarcijfers van SNS Reaal over 2013. Beeld null
Bestuursvoorzitter Gerard van Olphen presenteert de jaarcijfers van SNS Reaal over 2013.

Rampjaar 2013 lijkt compleet voor SNS Reaal, het begon met de staatsovername en eindigde met dubbele verliezen ten opzichte van 2012. Toch zal minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, de nieuwe eigenaar, er niet van wakker liggen. Driekwart van het verlies, 1,5 miljard euro, is geleden bij de rotte vastgoedtak Property Finance. Echter geheel naar verwachting, het was de staat die dit bedrag inboekte als afschrijving bij de overname van de bank.

Geen slecht nieuws dus. Sterker nog, uit de jaarcijfers blijkt goed nieuws: door afsplitsing van de vastgoedtak blijkt dat de bank het prima doet. Property Finance is met ingang van 2014 losgekoppeld van de bank. Het Rijk staat garant voor wat er van de vastgoedtak over is. De bank is de molensteen om haar nek kwijt en doet daar zichtbaar goed aan.

Door onteigening van schulden kan SNS weer ademen, rentelasten daalden, baten namen toe. SNS Retail Bank (spaarrekeningen en hypotheken) verwelkomde in 2013 ruim 50.000 nieuwe klanten en boekte een winst van 386 miljoen euro. Terwijl de spaartegoeden in januari 2013 nog met 1,3 miljard daalden, legden de nieuwe klanten na de nationalisatie in februari 1,8 miljard nieuw spaartegoed in. De komende anderhalf jaar wordt ook nog de verzekeringstak afgesplitst en blijft naar verwachting een gezonde bank over.

Bevredigende resultaten
Al met al ziet Gerard van Olphen, voorzitter van de raad van bestuur, de toekomst positief tegemoet. 'We verwachten dat SNS Retail Bank de komende kwartalen bevredigende resultaten zal blijven rapporteren.' Wel verwacht hij een verlies bij de 'desinvestering' van de verzekeringsactiviteiten.

Ook minister Dijsselbloem kan tevreden zijn. Als de reorganisatie bij de bank is voltooid, ziet het ernaar uit dat hij een winstgevend bedrijf overhoudt dat op termijn met winst kan worden verkocht. In 2013 drukte de nationalisatie, kostenplaatje 3,7 miljard euro, wel op de Rijksbegroting, maar mede hierdoor kreeg Nederland een jaar uitstel van de Europese Commissie om aan de begrotingsregels te voldoen.

Het is onwaarschijnlijk dat die kosten geheel worden terugverdiend, maar als de huizenmarkt aantrekt zou op termijn het vastgoed en de hypotheken van Property Finance (door onder de naam Propertize) weer aan waarde kunnen toenemen. Dat dit mogelijk is, bleek in november, toen de staat 400 miljoen euro winst maakte met de verkoop van 'rommelhypotheken' die hij had overgenomen van ING.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden