Verlies opstandelingen nabij Bin Jawad

Felle gevechten vonden dit weekend plaats tussen de Libische opstandelingen en Kadhafi's milities. Beide partijen claimen terreinwinst in oostelijke steden Tobroek en Ras Lanuf. Op de rechterpagina: drie Nederlandse militairen zitten vast in Libië. Hoe zijn ze hierop voorbereid? Wat zijn de internationale ervaringen in vergelijkbare situaties?

AMSTERDAM - Het is volstrekt onduidelijk wie in Libië aan de winnende hand is. Milities van Kadhafi en de opstandelingen claimden over en weer dat ze steden op elkaar hadden veroverd. Bij de gewelddadigheden in het Noord-Afrikaanse land zijn wel veel slachtoffers gevallen.


Het Libische regime wist zondagochtend te melden dat een groot tegenoffensief, dat vrijdag begon, succesvol was verlopen. Kadhafi's milities zouden volgens de Libische staatstelevisie oostelijke steden als Tobroek en Ras Lanuf hebben heroverd en op weg zijn naar het opstandelingenbolwerk Benghazi. In de hoofdstad Tripoli gingen aanhangers van Kadhafi juichend de straat op om de 'overwinningen van het regime op Al Qaida' te vieren.


Kadhafi houdt vol dat het terreurnetwerk van Osama bin Laden achter het geweld in Libië zit. Eerder beweerde 'De Gids van de Revolutie' al dat terroristen de jeugd van Libië zou hebben gedrogeerd en opgehitst. In een vraaggesprek met het Franse weekblad Journal du Dimanche gaf Kadhafi opnieuw Al Qaida de schuld van de onlusten. Hij zei niet te begrijpen dat het Westen hem niet steunt in de strijd.


De lokale bevolking en buitenlandse verslaggevers ter plaatse spraken zondag de vermeende terreinwinst van Kadhafi's milities echter tegen. Tobroek en Ras Lanuf zouden nog altijd in handen zijn van de opstandelingen. Wel zou in Ras Lanuf, een strategisch belangrijke oliestad, weer fel worden gevochten.


De troepen van Kadhafi vielen de opstandelingen vanuit de lucht aan met helikopters. Een gevechtsvliegtuig bestookte een militaire basis bij Ras Lanuf en beschadigde drie loodsen en een klein gebouw. Verder werden stellingen van opstandelingen bestookt met raketten en artillerie. Ambulances voerden gewonden af, terwijl de opstandelingen vrachtwagens met raketlanceerinrichtingen naar het front stuurden.


Zondag woedde ook een felle strijd om het kustdorp Bin Jawad. Opstandelingen zouden hebben geprobeerd het dorp te heroveren, maar dat is niet gelukt. AP-verslaggevers in het veld meldden dat de Kadhafi-getrouwen Bin Jawad, 160 kilometer ten oosten van Kadhafi's geboorteplaats Sirte, in handen hebben.


Het verlies van Bin Jawad is een tegenvaller voor de opstandelingen die vandaaruit naar Sirte, waar verscheidene Libische overheidsinstellingen en een militair vliegveld zijn gevestigd, wilden oprukken. Sirte is van grote symbolische én strategische waarde. Als de stad valt, is Kadhafi een van zijn belangrijkste machtsbases kwijt en zou voor de opstandelingen de weg naar Tripoli openliggen. In het westen van Libië probeerden Kadhafi's strijdkrachten zondag ook de opstandelingen terug te dringen. Met onder meer tanks en zware artillerie werd opnieuw de stad Zawiyah, 50 kilometer van Tripoli, bestookt. Volgens inwoners van de stad zijn tientallen of zelfs honderden personen gedood, maar houden de opstandelingen stand.


Ook Misurata, eveneens in handen van de opstandelingen, kwam onder vuur te liggen. Kadhafi's milities trokken schietend het centrum binnen. Een arts liet persbureau Reuters weten dat bij de vuurgevechten minstens achttien doden waren gevallen, onder wie een baby. Ook zouden veel gewonden zijn gevallen.


Zondagochtend werden de inwoners van de hoofdstad Tripoli met ongewoon hevig en langdurig geweervuur uit hun slaap gewekt. Het schieten hield twee uur aan en een deel speelde zich af rond het zwaarbewaakte legerkamp Bab al-Aziziya. Het schieten gaf aanleiding tot speculaties over onderlinge gevechten tussen de eenheden die de Libische leider verdedigen. De verblijfplaats van Kadhafi was onbekend.


Buitenland pagina 14 en 15


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden