Verlies leidt tot onzekerheid over werkgelegenheid bij IMK

Bij de adviespoot van het onlangs verzelfstandige Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) moeten mogelijk banen verdwijnen. Door onvoldoende opdrachten heeft IMK Advies te kampen met exploitatieverliezen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De OR wil volgende week een gesprek met de raad van commissarissen van het IMK, bestaande uit de Noordhollandse gedeputeerde J. Lagrand, P. Kwant (ABN Amro) en J. Staatsen, oud-voorzitter van de sectie betaald voetbal van de KNVB. De 225 werknemers van het IMK willen van de commissarissen opheldering over de maatregelen die op stapel staan. De OR houdt na een gesprek met Kruiderink rekening met ontslagen.

IMK Advies verzorgt onder meer in opdracht van banken en gemeentes onderzoeken bij en bedrijfsadviezen aan ondernemingen. Het instituut werd tot voor kort gesubsidieerd door het ministerie van economische zaken, maar is geprivatiseerd en staat nu voor het tweede jaar op eigen benen. Naast het hoofdkantoor in Hoofddorp zijn er vestigingen in Zwolle en Eindhoven.

Afgelopen januari werd al duidelijk dat de overgang naar de markt voor het IMK niet zonder problemen verliep. Tijdens een overleg met de bonden werden bezuinigingen aangekondigd om exploitatieverliezen bij IMK Advies ongedaan te maken. Volgens IMK-directeur mr. E. Kruiderink bevindt zijn instelling zich 'in de doorstartfase' en loopt 'één onderdeel, IMK Advies, nog niet op tempo'. Kruiderink ontkent dat door de exploitatietekorten het eigen vermogen van het IMK inmiddels zou zijn geslonken van 11 naar 3 miljoen gulden.

De vakbond AbvaKabo ging er na het overleg van afgelopen januari vanuit dat de problemen bij het IMK onder controle waren, maar maakt zich inmiddels weer zorgen. De bond wil van Kruiderink weten of er banen op de tocht staan. Mocht dat het geval zijn, dan kan de positie van Kruiderink zelf ook niet langer buiten schot blijven, stelt AbvaKabo-bestuurder T. de Jong alvast.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden