‘Verlies’ Leidse universiteit pijnlijk

‘Onze universiteit dateert van 1575. Als er dan over gesproken wordt als de Universiteit van Leiden én Den Haag, doet dat een beetje pijn aan het echte Leidse hart’, bekent burgemeester Henri Lenferink van Leiden.

Bij de opening van het academisch jaar sprak rector magnificus Paul van der Heijden van de Universiteit Leiden een speech uit onder de titel ‘De Universiteit van Leiden en Den Haag’. Lenferink begrijpt de pijn die echte Leienaren voelden bij een tekst met die titel.

Zoals bij Leidse CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan (Cultuur, Werk en Inkomen) die dinsdag in het Leidsch Dagblad zijn zorgen uitte over de groeiende samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de gemeente Den Haag.

Uitgerekend gisteren maakten de gemeente Den Haag en de Universiteit Leiden in een gezamenlijk persbericht bekend dat er een permanente plek is gevonden voor het ‘Leiden University College The Hague’. Dat onderwijsinstituut krijgt in 2013 een nieuwbouwlocatie aan het Haagse Anna van Buerenplein, met onderwijsruimtes en bijna 400 kamers voor de eerste- en tweedejaars studenten.

De Universiteit Leiden heeft sinds 1999 een vestiging in Den Haag, onder de noemer Campus Den Haag. Het University College, dat op onderwijsgebied het imago van Den Haag als tweede VN-stad en internationale stad van Vrede en Recht hoopt te versterken, is nieuw. Deze week ging de eerste lichting van 120 studenten uit binnen- en buitenland van start in een tijdelijk onderkomen.

Lenferink noemt de verdere toenadering tussen de Universiteit Leiden en Den Haag ‘rationeel bezien heel verstandig’. Het overgrote deel van de studenten kiest een universiteit dicht bij huis, zegt hij. In de Randstad zijn het de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Rotterdam die grote aantrekkingskracht uitoefenen op eerstejaars. De Universiteit Leiden moet het niet hebben van het dun bevolkte Groene Hart. ‘Den Haag heeft een grote bevolkingsconcentratie en is daarmee van groot belang voor Leiden.’

Rector Van der Heijden onderschrijft dit. ‘Onze studentenaantallen mogen wel wat groeien. Ik heb het college van B en W al verschillende keren uitgelegd dat Den Haag onze tweede vestigingsstad is. Het University College past perfect in Den Haag, de juridische hoofdstad van de wereld. Het is een goeie match. Volgens mij begrijpt het college dat. Ik zie geen beren op de weg.’

Zijn woordvoerster beklemtoont dat de naam ‘Universiteit Leiden’ een merknaam is en zal blijven: ‘Op Den Haag Centraal Station zie je een groot logo van de Universiteit Leiden. Die merknaam is een begrip. Dat gaan we na 435 jaar niet veranderen.’

Gebouwen van de Universiteit van Leiden. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden