Verlengt Free Record zijn lijden?

Het werd een belediging voor de klassieke muziek genoemd. In 2000 bracht drogisterijketen Kruidvat ter gelegenheid van zijn 250ste sterfdag de complete werken van Bach op de markt. De 160 cd's werden aangeboden voor 80 euro, 50 cent per cd. In totaal werden er 12 miljoen van verkocht, terwijl 1,6 miljoen nodig waren om uit de kosten te komen.

Bach-cd's waren ineens een hebbeding voor jan en alleman. Het zou interessant zijn om te weten hoeveel kopers veertien jaar later alle 160 cd's helemaal hebben afgeluisterd. Er staan nogal wat collecties te koop op Marktplaats - 'zo goed als nieuw' of 'zelfs nog in de originele verpakking'. Of er veel belangstelling voor is, valt te betwijfelen. De complete collectie van Bach is tegenwoordig ook te downloaden. En Kruidvat is allang gestopt met dergelijke series nadat de belangstelling in het nieuwe digitale tijdperk steeds verder afnam.

De zieltogende winkelketen Free Record Shop maakte dinsdag bekend het opnieuw over een andere boeg te gooien. Het zal niet langer actuele cd's, dvd's en games aanbieden, maar alleen restpartijen opkopen en die voor een prikkie in de winkel leggen.

Het avontuur in de ramsj lijkt een laatste ademtocht te zijn in de doodsstrijd van de winkelketen. Een gat in de markt is het niet. Naast Kruidvat bieden tientallen winkelketens zoals Blokker en Aldi partijen cd's van vergane glorie tegen een prijs aan waardoor legaal downloaden amper meer concurrerend is. Bij hen zijn de Greatest hits van BZN voor 2 euro slechts een lokkertje om klanten binnen te krijgen, zodat ze er niet echt een marge op hoeven te maken. Volgende keer wordt op dezelfde wijze een op de kop getikt partijtje wijnglazen, T-shirts of tandpasta aangeboden.

Free Record zal het alleen van die ramsj van cd's, dvd's en games moeten hebben en zal door de aanbieders ook worden uitgespeeld tegen supermarkten en drogisterijketens, terwijl het eraan moet verdienen om de winkels open te houden. Ook zal het, gezien de penibele situatie, vooraf moeten betalen. Boter bij de vis. Free Record zou alleen een kans op overleven hebben als het de nieuwe Bruno Mars of Sandra van Nieuwland in de rekken zou leggen. Dat zou ten koste gaan van de omloopsnelheid maar de marge is vier of vijf keer zo hoog. Het is bijna ondenkbaar dat Free Record nu vijf keer zoveel mensen trekt.

Misschien had de keten van veertig winkels beter uit zijn lijden kunnen worden verlost. Onlangs veilde Free Record Shop een deel van de gouden en platina platen uit zijn archief. De eerste veiling van 75 platen leverde 40 duizend euro op. De Gouden Plaat voor Bruce Springsteen Greatest Hits ging voor 1.850 euro weg en die voor het debuutalbum van Anouk bracht 1.750 euro op. Donderdag gaan opnieuw 200 stuks onder de hamer, onder andere van The Beatles, Queen, ABBA en Elvis.

Mogelijk wordt dit de beste dag voor Free Record dit jaar.

Reageren?

p.dewaard@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden