Verleiding

IEDEREEN vindt het normaal dat onze dochter een verhouding heeft met een man van achtenvijftig. Hoe kan dat nou? O, wat zit het me dwars....

SELMA VROOLAND

De spiegel seint me dat ik daar niets tegen kan doen. Te laat, te oud, te veel putjes en laaghangende bobbels. Maar tijdschriften melden dat je je als oudere vrouw nog best kan weren met sluik glad ondergoed en dure luchtjes. Ik probeer me voor te stellen dat ik me in glibberig zwart hul. Dat ik Flip blote schouders laat zien met glitter d'rop. Dat ik dieprode lippen laat pruilen. Dat ik slakken en viooltjestaart serveer bij kaarslicht. Dat ik plagerige dingen zeg die Flip dan zouden ophitsen en prikkelen, zodat hij. . . wat?! Zodat hij zich gepest zou voelen en me vraagt of ik soms ruzie zoek? Zodat ik daar de hele avond zit te glijden in m'n ondergoed, terwijl ik me steeds valser en gemener voel, in plaats van verleidelijk?

Toch probeer ik het. Flip weet niet wat 'm overkomt. Hij gaat met een verraste, verlegen grinnik aan de tafel tegenover me zitten, en kijkt steels naar m'n blotige geglitter. Hij geeft geen antwoord op mijn koerende kreetjes en schuift zijn benen opzij als ik onder tafel met roodgelakte tenen over zijn schenen wrijf. Hij eet de slakken, knauwt op de viooltjes, legt ten slotte zijn bestek opzij en kijkt me vol aan.

'Liefie', zegt hij, 'waarom heb je je brilletje niet op? Kun je zo wel zien?'

Ik geef het op. 't Is ook veel te koud zonder een lekkere dikke trui. De spiegel heeft gelijk. Flip en ik, we worden samen dik. We versieren onze conversatie met onze eigen, vertrouwde taalgrapjes en we wandelen met de hand. Dat is misschien niet normaal, maar ik hou het er op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden