Verleidelijk succes

Na de aanhouding van Jasper S. zal de druk toenemen om het dna-net steeds verder uit te gooien.


Het lijkt een aflevering van Crime Scene Investigation: hoe een nieuwe dna-techniek na 13 jaar een afschuwelijke moord oplost. Toch is Jasper S. vooralsnog geen dader, maar een verdachte. Zeker voor de nabestaanden van Marianne Vaatstra is te hopen dat de zaak snel en bevredigend wordt afgerond, maar nader onderzoek blijft nodig. Taboes rond het gebruik van dna worden in snel tempo geslecht. Het nu toegepaste verwantschapsonderzoek is pas sinds april wettelijk toegestaan. De arrestatie van een verdachte in de zaak-Vaatstra is dan ook een enorm succes, een vorm van reclame voor het ruimhartig toepassen van deze techniek.


Toch is verwantschapsonderzoek ook weer geen wondermiddel. In Groot-Brittannië werd de techniek 200 keer toegepast, in veertig zaken droeg zij bij aan een oplossing. Bij het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra waren de omstandigheden gunstig: een klein, tamelijk dun bevolkt gebied, waar mensen weinig verhuizen. In de grote stad zou het veel moeilijker zijn op deze manier een verdachte te vinden.


Daarom komt alweer een volgende stap in beeld: het opslaan van dna van alle Nederlanders in een landelijke databank. Hiertegen bestaan echter veel praktische en principiële bezwaren. Het is kostbaar en tijdrovend om honderdduizenden, misschien wel miljoenen profielen door te rekenen. Hoe meer dna-profielen in de databank zijn opgeslagen, hoe groter de kans op fouten en verwisselingen, op het verdacht maken van onschuldigen wier dna-profiel gelijkenis met dat van de dader vertoont. Gegevens zouden wellicht ook toegankelijk worden voor derden, zoals verzekeraars die individuele risico's scherper willen berekenen. De overheid heeft ook geen geweldige reputatie op het gebied van het beveiligen van ict-gegevens, getuige de affaire-Diginotar. Maar het grootste bezwaar is wel dat de overheid elke burger reeds bij geboorte als een potenti- ele dader beschouwt.


Niettemin zullen dna-technieken steeds beter, goedkoper en makkelijker toepasbaar worden. De druk om het dna-net steeds verder uit te gooien zal groeien. Tegenstanders staan voor de zware taak om burgers ervan te overtuigen dat onschuldigen wel degelijk iets te vrezen hebben.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden