'Verleden moeten we loslaten'

De fusie die twaalf jaar geleden werd bedacht tussen de twee ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord heeft in werkelijkheid nooit plaatsgevonden....

'We staan aan de rand van de afgrond, we zijn moe. Maar nu begint er een besef van urgentie te ontstaan. Het gevoel: we moeten iets doen', zegt hij vlak voordat de discussie over het plan plaatsvindt met alle belangengroepen, binnen én buiten de ziekenhuizen.

Vooral artsen, bestuurders en de bevolking in Emmeloord verwijten de voormalige militair en de Rotterdamse oud-hoofdcommissaris Brinkman dat hij hun ziekenhuis wil ontmantelen tot niet veel meer dan een simpele polikliniek.

Het plan-Brinkman wil vier klinische afdelingen (waar patiënten meerdere dagen verblijven) concentreren in Emmeloord: voor orthopedie, oogheelkunde, urologie en KNO.

De locatie Lelystad raakt die bedden kwijt, maar behoudt wel alle andere klinische afdelingen, óók die voor kindergeneeskunde. De spoedhulp buiten kantooruren verdwijnt uit Emmeloord. Poli en dagbehandeling zijn op beide locaties voorhanden.

'Er is te veel mis met de beeldvorming', vindt Brinkman. 'Ik vond dat ik pas naar buiten moest treden als mijn plan klaar was. Maar nu dat er ligt, zullen we op elke valse toon ingaan.

'De verhalen over ontmanteling zijn volstrekt onjuist. Ons plan voorziet in een versterking van Emmeloord. Er is hier ruimte voor een orthopedisch centrum waar ook patiënten van buiten de regio kunnen worden behandeld. Dit is een prachtige kans voor dit ziekenhuis om zich te profileren.'

Wie meent dat de toekomst van beide ziekenhuizen al tot in detail vastligt, heeft ongelijk, stelt Brinkman. 'Wat mij betreft is er voldoende ruimte voor aanpassing. Maar zolang er nog sprake is van een gigantische onderproductie, tien procent in vergelijking met andere ziekenhuizen, zolang je zo'n klein patiëntenbestand hebt, moet je niet op twee plaatsen klinische kindergeneeskunde aanbieden. Van de 160 bedden in Emmeloord is eenderde bezet. Er is 1,8 kinderarts beschikbaar, in Lelystad 3,4 kinderartsen.'

Brinkman houdt het op de wat langere termijn voor mogelijk dat zowel in Lelystad als in Emmeloord weer zieke kinderen kunnen worden opgenomen. 'In de toekomst moeten we verder met zes of zeven kinderartsen. Dan kunnen we misschien weer deconcentreren. Maar eerst moeten we zien te bereiken dat er meer patiënten naar de IJsselmeerziekenhuizen komen. Geen patiënten, geen dokters. Zolang de beide locaties zo klein zijn als nu, is een zelfstandig voortbestaan voor geen van beide een optie.'

De problemen in de polders (Emmeloord in de Noordoostpolder, Lelystad in Flevoland) hebben een lange voorgeschiedenis. De fusie van twaalf jaar geleden is nooit verder gekomen dan het papieren stadium. Een aanzienlijk deel van de ruim zeventig specialisten werkt uitsluitend op de eigen locatie.

Slechts 33 werken in beide ziekenhuizen. De samenwerking ontbreekt of gaat vaak gebrekkig. Door een jarenlang gebrek aan bestuurskracht kregen de emoties van de ziekenhuismedewerkers alle kans om hoog op te lopen.

De heftigheid van de conflicten in Flevoland is uniek, niet het feit dát de situatie is vastgelopen, vindt Brinkman. 'Het is tekenend voor de problemen in de gezondheidszorg dat er met regelmaat interimmanagers nodig zijn om een patstelling te doorbreken. Nu is het tijd om knopen door te hakken. Dat betekent dat je sommige mensen gelukkig maakt en andere ongelukkig. Maar het gaat erom dat we het verleden loslaten. Dit is het jaar van de toenadering.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden