Verlamde Vincent mag sterven van Europees Hof

Artsen in de Franse stad Reims mogen stoppen met het kunstmatig voeden van de verlamde Fransman Vincent Lambert. Dit heeft het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg bepaald. Lambert (39) wordt al zeven jaar kunstmatig in leven gehouden, nadat hij door een motorongeluk van zijn tenen tot zijn kruin verlamd raakte en alleen nog maar met zijn ogen kan bewegen.

Vincent Lambert in zijn ziekenhuisbed in reims. Beeld afp

Vorig jaar oordeelde de hoogste Franse rechter dat Vincent Lambert, tot aan zijn ongeluk psychiatrisch verpleegkundige, geen behandeling meer hoefde te krijgen. De uitspraak volgde op een verzoek van zijn echtgenote, vijf van zijn broers en zussen en een neef om passieve euthanasie: het stoppen met geven van eten en vocht via slangetjes. De gelovige ouders van Lambert, en een andere broer en zus waren daar echter tegen en stapten naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Volgens hen is Lambert slechts gehandicapt.

Voorzitter Dean Spielmann van het hof in Straatsburg liet vandaag weten dat de hoogste Franse rechters vorig jaar artikel 2 van de Europese Conventie voor de Mensenrechten niet hebben geschonden. Die wetsbepaling regelt het recht op leven. De advocaat van Lamberts ouders liet eerder al weten zich weer tot de rechter in Frankrijk te wenden, als het Europese hof het staken van de behandeling zou goedkeuren.

De euthanasiezaak van Lambert houdt Frankrijk al jaren bezig. Euthanasie ligt bij veel Fransen gevoelig. Vooral vanuit christelijke hoek komen veel bezwaren tegen het versoepelen van de euthanasiewet. Bovendien is de zaak symbolisch geworden voor de gebrekkige Franse wetgeving rond levensbeëindiging.

President François Hollande beloofde al meermaals werk te maken van een aanpassing van de Franse euthanasiewet. De Franse president toonde zich voorstander van 'medische begeleiding om waardig het leven te beëindigen', binnen een strikt kader.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden