Verlamde Italiaan is overleden

De 61-jarige Piergiorgio Welby, de uitzichtloos lijdende en volslagen van apparatuur afhankelijke Italiaan, die het afgelopen najaar de discussie over euthanasie op scherp heeft weten te zetten, is woensdagavond gestorven....

Een anesthesist, Mario Riccio, bleek bereid op herhaald verzoek van de patiënt en zijn naasten de machines stop te zetten en Welby een bedwelmend middel toe te dienen zodat hij pijnloos kon sterven.

Welby’s dood zal de gemoederen in Italië vermoedelijk net zo gaan bezighouden als zijn lijden en zijn verzoek om euthanasie. Dat was al te zien aan de wijze waarop zijn dood werd bekend gemaakt, op een persconferentie van de Radicale Politieke Partij in Rome. De beide kopstukken van die partij, oud-Europarlementariër Emma Bonino en de notoire mensenrechtenactivist Marco Panella, voorzagen de gebeurtenissen ter plekke hun commentaar. Panella betuigde dank aan Welby voor diens strijd om een menswaardig einde; hij was de avond daarvoor aanwezig geweest tijdens Welby’s laatste ogenblikken.

Piergiorgio Welby leed vanaf zijn twintigste aan een venijnige en sterk progressieve spierdystrofie; vanaf 1996 moest hij kunstmatig worden gevoed, vanaf 1997 lag hij onafgebroken aan beademingsapparatuur. Hij kon alleen nog zijn ogen en oogleden bewegen en hij communiceerde door met zijn ogen te knipperen en via een computer letters aan te geven. In september dicteerde hij zo een aangrijpend verzoek aan president Giorgio Napolitano om waardig te mogen sterven. De ontroerde president riep vervolgens op tot een politiek debat over euthanasie.

Dat heeft hij gekregen: tot aan de avond voor Welby’s dood werd er in zowat ieder discussieprogramma tussen voor- en tegenstanders gedebatteerd, partijen waarin zich gemakkelijk strenge katholieken, minder strenge katholieken en niet-katholieken lieten herkennen. Nog verleden week had Welby de rechtbank toestemming gevraagd de medische behandeling stop te zetten. De rechter oordeelde dat de patiënt niet tegen zijn wens in behandeld hoefde te worden, maar dat de wet artsen die hem zouden laten doodgaan geen bescherming biedt. Begin deze week liet het hoogste adviescollege van de Minister van Volksgezondheid weten dat de zorg die aan Welby werd besteed niet overdreven of buitenissig was. Van de behandeling staken kon geen sprake zijn.

De katholieke Minister van Familiezaken, Rosa Bindy, die een van de hoofdrolspeelsters in het debat is geworden, is van mening dat de Radicalen het geval-Welby politiek hebben uitgebuit. Dat was gisteren ook het oordeel van de rechtse oppositiepartijen, die van een ‘barbaarse instrumentalisering’ spraken. Minister-president Romano Prodi beklemtoonde in een eerste reactie het absolute respect voor het leven, maar zei ervan uit te gaan dat er nu wel wetgeving zal komen. De kleine christen-democratische UDC eiste arrestatie van de anesthesist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden