'Verlaat de zaal en laat hem in zijn dooie eentje op het podium staan'

De 'pedo-imam' Al-Maghraoui komt naar Nederland. Tofik Dibi wil hem een visum geven.

Ben je gek geworden?

Nee, de Haagse moskee As/Soennah heeft hem uitgenodigd. Ik vind dat onbegrijpelijk, maar nu hij toch komt, zie ik dat als een kans voor vrijzinnige moslims om te zeggen wat ze ervan vinden.

De man is in eigen land verboden. Hier krijgt hij een podium. Wat moeten vrijzinnige moslims ermee?

Zijn opvattingen verdwijnen niet als je net doet of hij er niet is. Het klopt dat hij in Marokko wordt uitgekotst en dat hij is gevlucht naar Saoedi-Arabië, maar ik vind het belangrijk ook met dit soort gasten de confrontatie aan te gaan. Zijn opvattingen komen ergens vandaan, die worden op een bepaald manier gelegitimeerd. Waarom niet deze kans aangrijpen om te zeggen: je hebt het mis en je vertegenwoordigt onze islam niet. We hebben elke maand wel een andere schandaalmoslim. Een advocaat die blijft zitten voor de rechter, een imam die handjes weigert, nu een pedo-imam. We moeten niet meer van incident naar incident hollen, maar dit benutten om de vrijzinnige islam stevig voor het voetlicht te brengen.

Hij komt net nu Justitie onder druk van de Kamer wegen zoekt om de pedoclub Martijn te verbieden. Welbeschouwd ligt deze man naast Martijn met zijn pleidooi voor seks met 9-jarige meisjes.

Ook toen vervolging van Martijn in de Kamer aan de orde was, heb ik gezegd: verbieden helpt niet. Voorkom dat ze ondergronds gaan, want dan heb je helemaal geen controle en is een confrontatie niet meer mogelijk. Dat is voor Martijn relevant, maar ook voor deze man. Hun walgelijke opvattingen zijn er; ze verdwijnen niet als we ze verbieden. Ik heb veel liever dat we als open en vrije samenleving de confrontatie aangaan en blootleggen waarom het fout is. Het is misschien idealistisch, maar ik denk dat de kracht van het debat gewoon sterker is. Ik ben niet gek, ik ben heel nuchter. Je kunt een visum alleen weigeren als iemand strafbare dingen heeft gedaan, niet alleen vanwege iemands meningen .

Een confrontatie? Volgens de voorzitter van de moskee bedoelde de imam met zijn fatwa niet seks maar een huwelijkscontract. Hij vergoelijkt en interpreteert wat in feite een strafbaar feit is.

Ik heb een eigen fatwa gemaakt, een final fatwa. Die is gebaseerd op een aantal fatwa's. Die van hem heeft me het meest gemotiveerd zo'n symbolische laatste fatwa te maken. Ik denk dat die echt krachtig kan worden als moslims zouden zeggen tegen zo'n man: 'jij hebt geen macht over ons. Wat je ook roept, het is verwerpelijk. Je zit op een andere planeet van de islam dan waar wij wonen.' Als je dat zegt, voelt zo'n man dat; dat raakt hem. Als je hem zijn visum weigert vanwege zijn opvattingen over de Koran, dan zal hij voor veel moslims een voorbeeldfunctie krijgen. Je moet de machtspositie van dit soort mannen doorbreken door ze te vertellen dat ze van een andere planeet komen.

Waarmee je zegt dat je je liberale opvattingen over vrijheid van meningsuiting hanteert als middel om andersdenkenden te bestrijden.

Ik ben niet principieel tegen het weigeren van een visum. Het kan ook heel goed zijn dat hij straks alleen over bloemetjes en bijtjes praat. De vorige imam over wiens komst een rel uitbrak, hield een totaal ander verhaal dan werd verwacht. De energie die iedereen had gestopt in pogingen hem niet te horen, had veel beter gestoken kunnen worden in een duidelijk weerwoord.

Zijn gehoor zal vooral bestaan uit aanhangers. Waarom zou hij anders zijn uitgenodigd? Veel vrijzinnige moslims zul je er niet vinden.

Ik vraag me oprecht af wie daar straks niet met ontzettend kromme tenen zit te luisteren. Ik denk dat de meeste moslims dit verafschuwen. Ik zie het liefst gebeuren dat die man een enorme koude douche krijgt, vervolgens vertrekt en dan zeker weet: ik heb een particuliere opvatting en die wordt niet gedeeld. Dat zou de beste remedie zijn. We moeten hem en alle andere zichzelf benoemde autoriteiten laten weten: wat jullie ook zeggen, het is jullie eigen opvatting, niet die van ons.

Je hebt dus een omstreden imam nodig om de verlichting te bewerkstelligen.

Soms heb je een botsing nodig voor je eigen verhaal. Dat heb ik afgelopen week weer geleerd van die actie van de radicale moslimgroep Sharia4Holland, die in de Balie een debat verstoorde. Hoe mooi zou het niet zijn als de hele zaal leegloopt als deze imam gaat praten? Ik vind dat wel een mooie oproep. Verlaat de zaal als hij gaat praten. Ga gewoon door met jullie conferentie, maar laat hem in zijn dooie eentje op het podium staan. Hij zal vertrekken, het vliegtuig nemen en nooit meer terugkeren, ook al wordt hij weer uitgenodigd.

Je droomt.

Ja, ik droom, maar ik geloof ook oprecht dat zoiets kan gebeuren. Er komen daar ook zoekende moslims of orthodoxe moslims die ervan walgen dat je als pedofiel geboren kunt worden. Zij moeten ineens luisteren naar een imam die nog veel heftigere dingen zegt. Ik zou het onbegrijpelijk vinden als ze zouden blijven zitten.

Moslims kijken op naar hun imam, hij is hun geestelijk leider.

Ga je een imam blind volgen, dan speelt hij voor God, zeg ik in mijn final fatwa. Als deze imam blind wordt gevolgd, dan toont dat alleen maar aan hoe belangrijk het is om te vechten voor een vrijzinnige islam.

Lidy Nicolasen is redacteur van de Volkskrant.

Tofik Dibi

1980 geboren in Vlissingen

2001-2006 diploma gymnasium, studie Media en Cultuur UvA, niet voltooid

2004-2006 bestuurslid Turkse arbeidersvereniging

2006-heden Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden