Verlaagd BTW-tarief uitgebreid

Ook kleermakers, fietsenmakers en schoenmakers hoeven vanaf 1 januari waarschijnlijk nog maar 6 procent BTW betalen in plaats van de huidige 17,5 procent....

Van onze verslaggever

De Europese ministers van Financiën besloten eerder dit jaar om de omzetbelasting voor arbeidsintensieve beroepen sterk te verlagen. Zij willen hiermee een impuls geven aan deze sectoren, in de hoop meer banen te creëren en zwart werk tegen te gaan. Het gaat om een experiment van drie jaar, waarna bekeken wordt of het werkt.

Ieder Europees land kan uit vijf categorieën beroepen er twee kiezen, en in bijzondere gevallen drie. Als derde categorie heeft Nederland een voorkeur uitgesproken voor het schilderen van woningen ouder dan 15 jaar. Twee categorieën vallen in ieder geval af: schoonmakers en glazenwassers van woningen en thuishulp. De Europese ministers moeten de Nederlandse keuze nog goedkeuren.

Een voorstel van Portugal om de horeca onder het verlaagde tarief te brengen werd afgewezen. Minister Zalm van Financiën vindt dat terecht.

'De horeca is geen sector die zo sterk afhankelijk is van zwart werk dat deze diensten anders niet meer zouden worden verricht', zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden