'Verlaag gebruik landbouwgif'

Mensen kunnen door het eten van groente en fruit in theorie meer restanten van bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen dan tot dusver werd aangenomen. De maximaal toegestane hoeveelheid landbouwgif moet daarom voor sommige gewassen mogelijk omlaag.

ANP

Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag. Het RIVM heeft nieuwe rekenmodellen ontwikkeld waarin ook rekening wordt gehouden met resten in bewerkte producten, zoals vruchtensap en brood. Tot dusver gingen de modellen alleen uit van de consumptie van rauwe producten.

Baby's en peuters


De nieuwe modellen maken voor het eerst ook een aparte berekening mogelijk voor baby's en peuters. Zij vormen een afzonderlijke risicogroep omdat zij relatief veel groente en fruit eten. De onderzoekers stellen dat het ook wenselijk is om aparte gegevens te verzamelen op basis van het voedingspatroon van bijvoorbeeld ouderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en vegetariërs.

Regels over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw worden in Europees verband gemaakt.Brussel houdt daarbij rekening met voedingspatronen in de afzonderlijke EU-lidstaten, maar stelt per gewas één norm vast die voor de hele unie geldt. De normen zijn afgestemd op de meest kwetsbare groepen zoals kleine kinderen. Of de nieuwe rekenmethodes van het RIVM daadwerkelijk tot aanscherping van de regels moeten gaan leiden, moet nog nader worden onderzocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden