NIEUWSGÖKMEN T.

Verkrachtingszaak tramschutter Gökmen T: ‘Ik had ze gewaarschuwd’

Woensdag diende een andere zaak tegen de al tot levenslang veroordeelde tramschutter Gökmen T., een wegens verkrachting in 2017. T. mocht indertijd de strafzaak in vrijheid afwachten. Een maand na vrijlating pleegde hij de aanslag op de Utrechtse tram.

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid legt bloemen op het 24 Oktoberplein waar de aanslag in de tramp plaatsvond.  Beeld ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid legt bloemen op het 24 Oktoberplein waar de aanslag in de tramp plaatsvond.Beeld ANP

‘Ik heb ze gewaarschuwd voor het gevaar van Gökmen T., ik had die tramaanslag voorzien. En nu zit ik de rest van mijn leven met een schuldgevoel. Dat die doden voorkomen hadden kunnen worden.’

Angelique verheft haar al van nature luide stem in de Utrechtse rechtbank. Deze vrouw van eind veertig in een beige jas over haar zwarte broek is het slachtoffer in de opmerkelijke rechtszaak die daar woensdagmiddag diende. Juli 2017 deed Angelique aangifte van verkrachting tegen Gökmen T. Een kleine twee jaar later, op 18 maart 2019, zaaide T. dood en verderf in een Utrechtse tram, waar hij uit het niets om zich heen begon te schieten. Vier personen overleden, twee raakten ernstig gewond.

De 38-jarige tramschutter is hiervoor eerder dit jaar veroordeeld tot levenslang, voor viervoudige moord met een terroristisch oogmerk. Een zwaardere straf is er niet. Om recht te doen aan het slachtoffer wordt deze verkrachtingszaak alsnog behandeld. Zonder T. , die niet aanwezig wilde zijn. ‘Het was m’n ergste nachtmerrie’, zegt Angelique.

Angelique kende T. een jaar of acht. Soms hadden ze seks of gebruikten ze drugs. T. zit al heel lang ‘in haar hart’, appte ze destijds een vriend. Maar toen T. die vroege ochtend van 11 juli 2017 aanbelde bij haar woning, was hij agressief en stomdronken. Binnen verkrachtte hij haar meerdere malen. Hij dreigde haar huis in brand te steken, sloeg en beet haar. En plaste over haar heen in haar bed. ‘Ik huilde aan een stuk door en zei dat ik dit niet wilde’, verklaarde Angelique tegen de politie.

Getuigen bevestigen dat ze Angelique overstuur aantroffen, haar gezicht bont en blauw. Maar over het doen van aangifte twijfelde ze aanvankelijk. ‘Dan ga ik zijn hele leven kapot maken. Drugs en drank maken hem een ander mens’, appte ze een vriend. Angelique heeft een borderlinestoornis. Aan de verkrachting heeft ze een posttraumatisch stresssyndroom overhouden, zegt ze zelf.

Augustus 2017 werd T. aangehouden. Zij hebben inderdaad seks gehad, vertelde hij de politie. Op een manier zoals zij dat graag wilde. Hij deelde haar voorkeur voor slaan en plassen niet, maar hij had haar gegeven wat ze wilde. Met de aangifte zou de vrouw hem een hak willen zetten.

T. mocht de strafzaak in vrijheid afwachten als hij zich zou laten onderzoeken door een psychiater en een psycholoog. Omdat hij zich niet aan die voorwaarde hield, kwam hij begin 2019 weer vast te zitten. In beroep bij het Hof tegen die opsluiting bezwoer T. dat hij nu wel zou gaan meewerken. Hij kreeg het voordeel van de twijfel en kwam vrij, begin maart 2019. Diezelfde maand pleegde hij de aanslag op de tram.

Op die voorwaardelijke vrijlating is veel kritiek geweest. ‘T. heeft de aanslag op de tram gepleegd tijdens de schorsing van deze zaak’, zei de officier van justitie woensdag. ‘Zo’n schorsing is niet ongebruikelijk. Het hof zei destijds dat het niet onredelijk was hem vrij te laten. Juridisch was het een juiste beslissing, maar met de kennis van nu is het een nachtmerrie.’

De officier van justitie acht de verkrachting bewezen. Het geconstateerde letsel klopt met haar verhaal. ‘Gezien de ernst van het feit zou een langdurige, onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats zijn.’ Maar omdat T. al tot levenslang is veroordeeld, kan geen straf meer worden opgelegd. Daarom vraagt de officier van justitie de rechter zich uit te spreken over de schuldvraag. En om de vordering van 29 duizend euro toe te wijzen aan het slachtoffer.

‘Het draait in deze zaak om de vaststelling van de feiten’, zegt de rechter. ‘Er is extra belangstelling voor vanwege de tramzaak. Maar voor de beoordeling ervan staat deze zaak op zichzelf.’ Op 27 mei doet hij uitspraak.

Lees ook:

Vrouwelijke officieren krijgen een kusmondje, de rechter een middelvinger en zijn eigen advocaat een klodder spuug op zijn toga. Tramschutter Gökmen T. toont geen berouw voor zijn viervoudige moord. Integendeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden