Verkrachtingszaak stort Australië in constitutionele crisis

De gouverneur-generaal van de Britse kroon in Australië, Peter Hollingworth, is zondag teruggetreden na te zijn beschuldigd van verkrachting. Het dramatische besluit stort Australië in een constitutionele crisis die een van de diepste in de geschiedenis van het land wordt genoemd....

Van onze correspondent Peter de Waard

Formeel is het terugtreden van Hollingworth slechts tijdelijk, maar hij lijkt te beschadigd om ooit nog weer als gouverneur-generaal te kunnen functioneren.

Vorige week donderdag werd hij ervan beschuldigd veertig jaar geleden een 19-jarig meisje te hebben verkracht tijdens een zomerkamp van de Anglicaanse kerk.

Hollingworth is echter al langer in opspraak, omdat hij als aartsbisschop van Brisbane een aantal zaken van seksueel misbruik door pedofiele geestelijken in de doofpot heeft gestopt. Zo hield hij een bisschop die een 14-jarig meisje had verkracht, de hand boven het hoofd.

Hollingworth werd in 2001 benoemd tot gouverneur-generaal na elf jaar aartsbisschop te zijn geweest.

Hollingsworth heeft de beschuldiging van verkrachting met grote stelligheid tegengesproken. Maar de Australische premier John Howard, die het terugtreden van de gouverneur-generaal zondag bekendmaakte, gaf hem gisteren niet het voordeel van de twijfel. Hij weigerde het vertrouwen in Hollingsworth uit te spreken. Hij merkte op dat 'Hollingworth mogelijk in overweging kan nemen dat op langere termijn het instituut van het gouverneurschap belangrijker is dan zijn eigen positie'.

Howard kan hem echter niet ontslaan. Dat recht heeft alleen de Britse koningin. Als permanent vertegenwoordiger van Elizabeth is Hollingworth titulair zelfs staatshoofd van het land en kan hij juist de regering ontbinden.

De Australische regering wil de beschuldigingen van verkrachting tegen Hollingworth 'gezien het publieke belang' nu zo snel mogelijk laten onderzoeken. 'Net als iedere andere Australiër heeft de gouverneur-generaal recht op een eerlijk proces en is hij onschuldig totdat zijn schuld is bewezen', aldus Howard.

Probleem is dat de vrouw die de aantijgingen heeft gedaan, twee maanden geleden zelfmoord heeft gepleegd. Hollingworths functie zal tijdelijk worden waargenomen door de gouverneur van Tasmanië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden