Verkrachtingen Tahrir: 'Ze werd in de kluwen van mannen teruggetrokken'

Tientallen vrouwen zijn tijdens de demonstraties op het Tahrirplein in Egypte ingesloten of meegesleurd door groepen mannen en misbruikt of verkracht. Een van hen was een 22-jarige Nederlandse, die na behandeling in het ziekenhuis naar Nederland is teruggekeerd. Maar volgens een groep vrijwilligers die vrouwen probeert te beschermen werden ook grootmoeders en moeders belaagd die hun kinderen bij zich hadden.

Vrouwen demonstreren op het Tahrirplein. Beeld epa
Vrouwen demonstreren op het Tahrirplein.Beeld epa

'Wat deze slachtoffers met elkaar gemeen hebben: het zijn allemaal vrouwen', twittert Operation Anti-Sexual Harassment (@OpAntiSH) maandag.

Seksuele intimidatie is zeker niet nieuw in Egypte, maar de aanrandingen die tijdens de demonstraties plaatsvinden zijn van een andere orde: ze zijn gewelddadig en lijken door grote groepen te worden uitgevoerd.

Vechtpartij
Mohamed El-khateeb, een vrijwilliger voor OpAntiSH, schreef op Facebook een verslag van wat hij afgelopen zondagavond heeft gezien. Hij liep over het Tahrirplein, op zoek naar zijn collega's, toen hij een opstootje zag. 'Het is een vechtpartij', vertelde een man die zich uit de massa had losgemaakt. Maar een ander zei dat er vrouwen bij betrokken waren. Khateeb probeerde dichterbij te komen, om te zien wat er echt aan de hand is.

'Ik zag haar', schrijft hij. 'Ze werd in een kluwen van jonge mannen (tussen de 20 en de 30 jaar) getrokken. Ze leken allemaal op elkaar. Een paar oudere mannen en omstanders probeerden haar te redden. Ze werden geslagen, en een van hen vertrok met een blauw oog. Op een gegeven moment zag ik haar haren en een deel van haar gezicht maar een fractie van een seconde later werd ze weer in die cirkel, die hel, teruggetrokken.'

Honderdduizenden mensen staan opeengepakt op het Tahrirplein om te demonstreren. Beeld reuters
Honderdduizenden mensen staan opeengepakt op het Tahrirplein om te demonstreren.Beeld reuters

Het lukte Khateeb niet om dichterbij te komen en het meisje werd door de mannen in een busje geduwd en meegenomen. Het is hem gelukt om het nummerbord te noteren. Even later was hij getuige van een tweede incident. Volgens de vrijwilligers die vrouwen tijdens de demonstraties bijstaan zijn er - die zondagavond alleen al - 46 vrouwen verkracht.

Nederlandse
Een van hen was de Nederlandse vrouw, over wie verder geen details bekend zijn gemaakt. Egyptische media zeggen dat het een journaliste is, maar het Algemeen Dagblad schreef dit weekeinde dat ze stage liep bij een Egyptische organisatie, en naar het Tahrirplein ging om foto's te maken.

Vrijwilligers die de aanvallen in kaart proberen te brengen, hebben tegen de Christian Science Monitor gezegd dat het geweld gepland lijkt. 'Het is ons opgevallen dat er vaak meerdere aanvallen op exact hetzelfde moment beginnen, op verschillende locaties op het plein, wat verdacht is. Veel van dezelfde tactieken worden gebruikt, iets dat we eerder hebben gezien in 2005', zegt mevrouw Rifae, een van die vrijwilligers, tegen de website. Ze refereert aan protesten in 2005 tegen dictator Hosni Mubarak, toen er ook vrouwen werden aangevallen terwijl de politie toekeek. Er is echter geen enkel bewijs voor dat de verkrachtingen daadwerkelijk zouden zijn georganiseerd.

undefined

Vrouwen op het Tahrirplein Beeld epa
Vrouwen op het TahrirpleinBeeld epa

Nabil Mitry, een demonstrant, zegt tegen persbureau AP dat de verkrachters hun gang kunnen gaan omdat er te weinig politie op het plein is. Zij blijven weg van Tahrir om te voorkomen dat er confrontaties met de demonstranten volgen, maar daardoor is er ook geen bescherming, geen orde, geen veiligheid.

Vrijwilligers doen wat ze kunnen. 'Voor iedereen die wil helpen, 2/7, sluit je om vijf uur vanmiddag bij ons aan', twittert OpAntiSH dinsdagmiddag. 'We bereiden ons weer voor op #Tahrir.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden