'Verkrachting manier van leven in Congo’

Verkrachting is een manier van leven geworden in de Democratische Republiek Congo (RDC)...

Daarnaast is er sprake van een ‘totale ineenstorting van het Congolese justitiële systeem’, waardoor de daders meestal niet gestraft worden.

Met deze boodschap is een delegatie van Congolese mensenrechtenorganisaties dezer dagen in Den Haag. Zij dringen bij hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) erop aan nadrukkelijker onderzoek te verrichten naar seksueel geweld in Congo-Kinshasa.

Dat signaal moet bijdragen aan de ‘strijd tegen de straffeloosheid’ in het Afrikaanse land.

Tijdens de oorlog in Congo die in 1994 oplaaide, werd vooral in het oosten van het land gevochten en verkracht.

Sinds 2002 is het officieel vrede, maar daardoor heeft het fenomeen van de massale verkrachtingen zich juist ‘op het hele nationale grondgebied uitgebreid’, aldus Grâce Cécile Lula Hamba van de mensenrechtenorganisatie Lifded: ‘Iedereen heeft zijn militie naar Kinshasa gebracht.’

Het was de bedoeling dat de voormalige krijgsheren hun strijders zouden integreren in het nationale leger van de regering van nationale eenheid en dat dat leger voor discipline zou zorgen, maar in de praktijk komt daar vaak weinig van terecht.

Medische hulp voor de verkrachte vrouwen is vaak niet beschikbaar. ‘Er zijn hele dorpen zonder een gezondheidscentrum’, aldus Dismas Kitenge Senga van mensenrechtenorganisatie FIDH. Er is gebrek aan artsen, ziekenhuizen en medicijnen.

Verkrachte meisjes en vrouwen durven vaak geen aangifte te doen omdat er een taboe rust op verkrachting en zij riskeren door hun familie te worden verstoten.

Als vrouwen het toch aandurven, krijgen zij te maken met een politie die slecht functioneert en een corrupte justitie. Vermogende verdachten kunnen zichzelf vrijkopen. Dit leidt tot ‘frustratie’ bij de slachtoffers, aldus Freddy Kitoko, een advocaat uit Lubumbash.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden