Verkrachting is een van de moeilijkst bewijsbare delicten

Het is onverkwikkelijk. Een man voor wie het als invloedrijk entertainer geen enkel probleem is om waar dan ook aan seks te komen, die vrouwen drogeert en misbruikt. Wat moet je dan een perverse vrouwenhater zijn.

Bill Cosby was een rolmodel voor iedere ouder. Maar hij haalde vooral het stereotype beeld van de hyperseksuele zwarte man onderuit. Als er iemand seksloos was, dan was het wel de oerdegelijke, in kleurige truien gehulde, guitige brave huisvader.

Onder meer zangeres Jill Scott en Whoopi Goldberg waagden het voor Cosby op te nemen.

Waarom hadden die slachtoffers allemaal zo lang gewacht? En ja, een beroemd man is altijd chantabel. Een roddelshow betaalt je ervoor als je in een 'exclusief' interview vertelt dat je door een ster misbruikt bent. Trok hij doortrapte 'slachtoffers' aan die een slaatje uit hem wilden slaan?

Whatever happened to innocent until proven guilty?

De ellende is dat juist verkrachting behalve een van de meest traumatiserende, ook een van de moeilijkst bewijsbare delicten is. Een vrouw die net verkracht is moet linea recta na het gebeurde naar het politiebureau, onder voorwaarde dat zij zich niet gewassen heeft. Bloed -en spermasporen kunnen anders immers verloren gaan en dan wordt het moeilijk. Het moge duidelijk zijn dat dit van een vrouw die in shock verkeert iets vrijwel onmogelijks vergt. De eerste, en meest natuurlijke neiging als je zoiets vuils meemaakt is om je te gaan wassen. Maar dan spoel je alle kans dat het recht zijn beloop heeft meteen weg.

De andere kant van de medaille is wel dat je iemands leven kunt verwoesten door hem te beschuldigen van verkrachting, of het nu ooit bewezen wordt of niet. Want omdat het zo moeilijk bewijsbaar is, denkt de gemeenschap 'waar rook is, is vuur'. Woody Allens' verdediging tegen de jarenlange beschuldigingen van zijn ex Mia Farrow: een vechtscheiding. Toegegeven, het zou niet de eerste vechtscheiding zijn waarin een man uit rancune ten onrechte beschuldigd werd van seksueel misbruik.

U en ik waren er niet bij. Recht is geen optie, alleen een mediacircus.

Allen heeft voor mij de schijn tegen na de schrijnende verklaring van Dylan Farrow in The New York Times, over misbruik door haar adoptievader als zevenjarig meisje. Hij had er al blijk van gegeven er twijfelachtige normen en waarden op het gebied van ouder-kindrelaties op na te houden sinds zijn huwelijk met een destijds piepjonge Soon Yi, een adoptiedochter van Mia. Onomstotelijk juridisch bewijs is het niet, slechts een gevoel.

De vrouwen die Cosby beschuldigen waren veelal meisjes die het in de showbiz wilden maken. Het zijn er veel, maar er zitten ook veel zwakke verklaringen bij. Beïnvloedbare, vaak jonge meisjes die na soms dubieus misbruik - 'ik denk dat Cosby mij verkracht heeft' - nog decennia contact hielden, inclusief vrijwillig seksueel contact, en geld accepteerden. Volwassen vrouwen die in een hotelkamer een pil aannamen en zelf innamen. Een vrouw in wiens linkertepel hij kneep, in een café in Florida in 1973. Een vrouw die van Cosby een pil kreeg, knock out ging maar wakker werd naast een vriend van Cosby. Die gaf trouwens wel toe dat 'slaapdrugs' in de crazy eighties vaak door mannen en vrouwen genomen werden, for fun. Omdat er zeer veel geld in het geding is -de 'feministische' sterrenadvocate Gloria Allred eist 100 miljoen - lijken de verklaringen, als ik advocaat van de duivel speel, soms wat opportunistisch. Niemand heeft ooit aangifte gedaan, sommige incidenten zijn van vijftig jaar geleden en de verklaringen lijken soms een klap in het gezicht voor vrouwen die echt verkracht zijn.

Een ding is zeker: De oerdegelijke Cliff Huxtable van de wollen truien was een seksverslaafde superster. Of hij ook een verkrachter is? Een meisje dat met een beroemdheid ongedwongen - what's in a word - van bil wil gaan, om de seks of om een rolletje, en vervolgens gedrogeerd wordt, is verkracht. Een date rape. Zo'n verkrachting gaat niet om mannen die s'nachts uit de bosjes hun slachtoffers belagen. Maar om het tijdens een met beider toestemming en in vertrouwen begonnen vrijpartij ineens onder geweld gedwongen worden tot allerlei handelingen die het slachtoffer niet wil. Of stiekem bedwelmd wordt. Dat is zeker traumatiserend.

Toch heb ik mijn twijfels of dit voor alle beschuldigers van Cosby opgaat. Maar ook dat is maar een gevoel. Te bewijzen valt er nooit meer iets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden