Verkrachter Bill: de boodschap van Trump tot 8 november

Hillary Clinton is getrouwd met een verkrachter. Dat is Trumps campagneboodschap in een notendop. Het is het verhaal dat hij in debatten en speeches zal gaan houden, maar ook als hij 'in zijn satijnen pyjama' een tweet de wereld in stuurt, aldus Jeb Bush gisteren in Amsterdam. U leest dit en meer in de USA16-nieuwsbrief.

Stan Putman
Bill en Hillary Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Philadelphia. Beeld afp
Bill en Hillary Clinton tijdens een campagnebijeenkomst in Philadelphia.Beeld afp

VOORUITZICHT VOOR DE KOMENDE MAANDEN

Republikein hakt genadeloos in op Democratische koploper

De twijfel in de VS groeit of Hillary Clinton wel in staat is om de keiharde persoonlijke aanvallen van Donald Trump af te slaan, schrijft verslaggever Stieven Ramdharie. Het Trump-kamp waarschuwde donderdag dat de aanvallen op het seksverleden van oud-president Bill Clinton 'agressiever' zullen worden. De Democratische koploper, die zakt in de peilingen, weigert echter te reageren op Trumps beschuldigingen.

'Ik weet dat hij daarop uit is', zei Clinton in een interview met CNN nadat de miljardair Bill Clinton voor het eerst had beschuldigd van 'verkrachting'. 'Ik ga niet reageren. Hij mag zeggen wat hij wil. Als je het gevecht aangaat met een bullebak, dan weet je dat je naar beneden wordt gehaald naar zijn niveau.'

Hillary Clinton zegt dat ze haar campagne in de komende zes maanden wil voeren op basis van haar programma. Maar de grote vraag is hoe lang ze dit nog kan volhouden, zeker nu ze in twee nieuwe peilingen verliest van Trump. Clintons duikeling in de peilingen, na twee weken van zware aanvallen door Trump, wordt nu breed uitgemeten in de Amerikaanse pers.

Trump-adviseur Steven Miller waarschuwt dat de aanvallen nog harder zullen worden om de Democratische campagne te ontregelen en om Clinton in de verdediging te drukken. 'We gaan zeker veel agressiever worden', aldus Miller. 'Omdat Hillary Clinton een veel te gevaarlijk figuur is voor het Witte Huis.'

Lees de gehele analyse van de campagne hier.

Wij praten u elke zondag bij

Schrijf u in voor de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Dan ontvangt u naast elke werkdag de laatste ontwikkelingen in politiek Den Haag, ’s zondags en op belangrijke momenten ook een mail over de Amerikaanse verkiezingen.

De grote vraag is hoe lang Clinton de aanvallen van Trump kan afhouden. Beeld afp
De grote vraag is hoe lang Clinton de aanvallen van Trump kan afhouden.Beeld afp

TRUMP EN DE NRA

Trump belooft (zijn eigen) gun-free zones af te schaffen

Vrijdag ontving Donald Trump één van de belangrijkere conservatieve steunbetuigingen: die van de National Rifle Association (NRA). De kandidaat die na de schietpartij in Sandy Hook, en Obama's emotionele speech daarover, nog tweette dat hij achter Obama's oproep stond om wapenwetgeving aan te pakken, moet nu de conservatieven binnen zijn partij te vriend houden en stapt in het bootje van de NRA.

Ten overstaan van de leden van NRA in Louisville haalde Trump daarom een andere schietpartij aan: die in een rekruteringscentrum in Chattanooga, waar een schutter in een wapenvrije zone vier Amerikaanse mariniers doodschoot. Hij wil een einde maken aan deze zones, die, zo bleek na navraag van ABC News, ook in een aantal van zijn hotels en golfclubs te vinden zijn.

Hillary Clinton beloofde eerder juist de wapenlobby van de NRA aan te pakken en maatregelen in te voeren om wapenbezit te beperken. Zo zou er uitgebreider onderzoek naar kopers van wapens moeten worden gedaan, ook wanneer de aankopen plaatsvinden bij openbare wapenshows of online.

Trump had vrijdag, geheel in de lijn der verwachting, geen goed woord over voor zijn opponent: 'Hillary kondigde aan met haar presidentiële bevoegdheid antiwapenwetgeving erdoor te drukken. Dat is het gedrag van een dictator. Het gedrag van iemand die niet weet waar ze mee bezig is.'

Donald Trump tijdens zijn speech in Louisville. Beeld reuters
Donald Trump tijdens zijn speech in Louisville.Beeld reuters

JEB BUSH IN AMSTERDAM

'Trump buit angsten uit'

Kiezers zijn geen idioten. Ze hebben legitieme zorgen, want de Verenigde Staten zijn niet meer wat ze geweest zijn. Met woorden van die strekking richtte Jeb Bush, gewezen presidentskandidaat voor de Republikeinse partij, zich zaterdag tot de bezoekers van het symposium Democracy Today in the USA in het Amsterdamse De La Martheater. Verslaggever Jenne Jan Holtland was erbij. 'De wereld is aan het veranderen en het politieke systeem is daar niet op toegerust.'

Bush kwam niet tot een grondige zelfanalyse, schrijft Holtland, maar sprak wel over opkomst van Donald Trump. Hij hield het erop dat de kandidaat 'meesterlijk' de media had bespeeld. 'Trump is de eerste kandidaat ooit die live kan inbellen in talkshows. Ik zie het zo: hij kan 's ochtends opstaan in zijn satijnen pyjama en met sloffen met zo'n T erop, en dan iemand in een tweet verwoesten.' Onlangs schreef Bush op zijn Facebook-pagina dat hij niet op Trump (of Clinton) zou stemmen bij de verkiezingen in november.

Het succes van Trump is geworteld in het veranderende Amerika, zo hield Bush de naar schatting 900 bezoekers voor. Globalisering, technologie en de demografische veranderingen maken kiezers onzeker. 'Ze zien dat de toekomst er voor hun kinderen slechter uitziet. Baby's die nu geboren worden, worden gemakkelijk 120, 130 jaar oud, maar in wat voor maatschappij komen ze terecht? Trump buit die angsten uit.'

De gehele reportage leest u hier.

Jeb Bush spreekt de zaal toe in Amsterdam. Beeld Julius Schrank
Jeb Bush spreekt de zaal toe in Amsterdam.Beeld Julius Schrank

WAT WE ELDERS LAZEN, ZAGEN EN HOORDEN

De nutteloosheid van de standaard campagnekaart

In de aanloop naar 8 november gaan we de woorden 'red state' en 'blue state' heel vaak horen vallen; of anders gezegd, wat zijn klassieke Republikeinse staten en waar kiest men vooral voor Democraten. Bij de berichten over dit verdeelspel zal een kaart van de VS getoond worden waar de staten zijn ingekleurd naar stemgedrag. En die kaart is vrijwel altijd fout. Zo kan de gehele VS overwegend rood gekleurd zijn, maar kunnen de Democraten toch meer stemmen binnenslepen. Dit komt omdat dichtbevolkte kleine staten relatief machtig zijn. De Amerikaanse website Vox legt in deze video uit hoe dit precies werkt - en welke alternatieve kaarten een beter beeld over de verkiezingen kunnen geven.

null Beeld Vox
Beeld Vox

Liberale en conservatieve Facebook nieuwsfeeds

Twee weken terug kreeg Facebook kritiek te verduren over haar veronderstelde vooringenomenheid. Het sociale medium is een machtig middel om Amerikaanse kiezers te bereiken, en conservatieven vrezen dat hun zij aan het kortste eind zullen trekken in de strijd om de aandacht op het platform. De Wall Street Journal maakte om te illustreren hoe de selectie van posts op Facebook werkt, twee nep Facebook-newsfeeds: een van een conservatieve kiezer en een van een liberale kiezer. Door ze naast elkaar te zetten illustreert de site treffend de informatiebubbel waarin Facebookgebruikers zitten. U kunt het hier zelf uitproberen.

null Beeld WSJ
Beeld WSJ

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden