Verkracht door 'honderden handen' op het Tahrirplein

Vrouwen die zich op het Tahrirplein in Caïro durven te vertonen, worden steeds vaker aangerand of zelfs met grof geweld verkracht. Terwijl er om hen heen wordt gedemonstreerd voor een beter Egypte, worden ze door een groep mannen ingesloten of meegesleurd naar een zijstraat, en door honderden handen uitgekleed en misbruikt. Omdat het probleem steeds groter wordt, en het geweld steeds extremer, wordt er woensdag gedemonstreerd om aandacht voor het probleem te krijgen.

Vrouwen demonstreren op het Tahrirplein Beeld EPA
Vrouwen demonstreren op het TahrirpleinBeeld EPA

Seksuele intimidatie is zeker geen nieuwkomer in Egypte: zodra het druk wordt op straat en lichamen per ongeluk met elkaar in aanraking komen, voelen vrouwen de handen over hun billen en benen gaan. Dat weet elke toerist die het land een keer heeft bezocht, maar ook iedere conservatief geklede islamitische vrouw die in Caïro is opgegroeid.

Maar de aanrandingen op het Tahrirplein zijn van een andere orde: ze zijn gewelddadig en lijken door grote groepen te worden uitgevoerd. Twee weken geleden bijvoorbeeld, toen werd gevierd dat de Arabische Lente twee jaar eerder was begonnen, werden zeker 19 vrouwen het slachtoffer van seksueel geweld. Dat was in ieder geval het aantal dat zich meldde bij activisten voor vrouwenrechten.

Volgens de organisatie Operation Anti-Sexual Harassment/Assault (OASH/A) werden er messen en andere wapens bij de aanrandingen gebruikt, en werden sommige van hun eigen leden aangevallen toen ze probeerden de vrouwen te helpen.

Website
Op de feministische website Nazra schreef een vrouw wat haar op het Tahrirplein is overkomen:

'Ik begreep niet wat er gebeurde... wie die mensen waren. Ik weet alleen dat er honderden handen waren die de kleding van mijn lichaam rukten en mijn lichaam met geweld misbruikten. Ik kon niet weg, iedereen zei dat ze me wilden helpen, maar alles wat ik voelde in de cirkels om me heen, tegen mijn lichaam, was de verkrachting van vingers, van voor en van achter; iemand probeerde me zelfs te kussen... Ik was volledig naakt, werd door de massa vooruit geduwd (...) en elke keer dat ik probeerde te schreeuwen, mezelf te verdedigen, om hulp te roepen, werd het geweld en de verkrachting erger.'

Patrouilleren
De eerste keer dat het seksuele geweld in de media verscheen, was toen Lara Logan van de Amerikaanse zender CBS op het Tahrirplein werd verkracht. Daarna is het nooit meer opgehouden. Sinds november proberen organisaties als OASH/A het geweld te voorkomen en vrouwen te redden door tijdens demonstraties in groepen op het plein te patrouilleren.

Mohamed El-Khateeb, een vrijwilliger van OASH/A, beschrijft in de krant Cristian Science Monitor hoe de woedende massa mensen aanvallen die de vrouwen proberen te redden. 'Je kunt je hier niet op voorbereiden. Het was geen seksueel geweld, het was oorlog.'

'Zelfs de staat is hierbij betrokken - ze reageren zorgeloos en beschermen deze vrouwen niet. Ze zouden deze misdaden serieus moeten nemen en in actie moeten komen.'

Vrouwen demonstreren op het Tahrirplein Beeld EPA
Vrouwen demonstreren op het TahrirpleinBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden