'Verkorting arbeidstijd is voor-de-gek-houderij'

'Elk uur arbeidstijdverkorting kost honderdduizend arbeidsplaatsen, of meer', stelt directeur F. Goldschmeding van Randstad, het grootste uitzendbureau van Nederland. De bemiddelaar in kortstondig werk is het dan ook hartgrondig eens met Philips-president J....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Minder werk levert minder produktie, minder belasting en minder welvaart op. Dat vertaalt zich in meer werkloosheid. 'Arbeidstijdverkorting is voor-de-gek-houderij', zegt hij.

Daarom verwacht Goldschmeding dat de overheid niet met plannen voor korter werken zal komen. In plaats daarvan zal de regering op Prinsjesdag 'de teugels laten vieren' op het gebied van de loonkosten om iedereen te laten meeprofiteren van de economische groei. Maar ook om de consumentenbestedingen wat op te schroeven. Goldschmeding verwacht dat de cao's voor volgend jaar met 3 procent mogen stijgen van de overheid.

Inmiddels heeft de Randstad-directeur al bijna gelijk gekregen met zijn voorspelling dat het aantal vaste banen dit jaar 125 duizend zal toenemen. Hij deed deze uitspraak al toen het Centraal Planbureau nog uitging van een getal van 80 duizend.

Ondanks de grote stijging van het aantal vaste banen gaat het ook goed met het tijdelijk werk. De uitzendorganisatie uit Diemen maakte dinsdag bekend dat de winst in de eerste helft van het jaar 41 procent is gestegen naar 57,3 miljoen gulden behaald. En de winst over geheel 1995 zal tussen de 160 en 165 miljoen gulden komen vergeleken met de 112 miljoen vorig jaar.

Het bedrijf baseert de winstverwachtingen op een 'heel gunstige ontwikkeling van de uitzendmarkt'. Niet alleen in Nederland, ook in de rest van Europa.

Maar de Nederlandse uitzendmarkt zal dit jaar met meer dan 26 procent groeien na een groei van 20 procent in 1994. Voor volgend jaar zit er ook nog een fikse toename in maar daarna zwakt het wat af, denkt Goldschmeding.

Goldschmeding denkt dat er voorlopig meer werk komt in het middenkader. Maar over het algemeen neemt de vraag naar tijdelijk werk toe . Momenteel werkt 12 procent van de Nederlandse beroepsbevolking in tijdelijk verband, niet alleen via uitzendbureaus maar ook als stagiaires en free-lancers. 'Just in time delivery eist tegenwoordig ook just in time staffing', zegt hij.

De omzet van Randstad is in de eerste helft van het jaar 29 procent gestegen naar 2,1 miljard gulden. Voor het hele jaar denkt Goldschmeding aan een groei van minstens 25 procent van de omzet die in 1994 3,8 miljard bedroeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden