Verkoopverbod goedkope cd's van buiten EU

Zeven platenmaatschappijen en hun belangenorganisatie NVPI hebben een eerste juridische slag tegen de verkoop van goedkope cd's gewonnen. De president van de rechtbank in Utrecht heeft dinsdag bepaald dat de Amersfoortse detaillist T....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Eind augustus worden nog drie winkeliers gedaagd. Zij verkopen schijfjes die afkomstig zijn uit de zogenoemde parallelle import van buiten de Europese Unie. Een wetswijziging die op 1 januari in werking trad, maakt het mogelijk dat de platenmaatschappijen optreden tegen detaillisten die cd's zonder toestemming van de licentiehouder goedkoop invoeren en verkopen.

De Haard kocht zijn compact-discs in bij groothandels in Amerika en Canada, waar de schijfjes aanzienlijk goedkoper zijn. Zijn verkoopprijs lag rond de dertig gulden. Voor hem is het simpel: met goedkope cd's maak je de artiesten blij omdat ze meer verkopen, en consumenten hebben er ook baat bij. Alleen de platenmaatschappijen hebben belang bij het kunstmatig hoog houden van de prijzen.

De NVPI, de Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers, hoopt dat de uitspraak de verkopers van 'illegale' cd's aan het denken zet. Bij controles vaardigde de belangenorganisatie al tientallen waarschuwingen uit tegen muziekwinkels die niet van de licentiehouder betrokken cd's tegen dumpprijzen verkopen. Als deze verkoop niet wordt gestaakt, stapt de NVPI bij elke overtreding naar de rechter.

De Amersfoortse winkelier De Haard moet de hele voorraad omstreden cd's van Lou Reed, Lush, Sting, Stone Tempel Pilots, Iggy Pop, Sepultura en Nick Cave inleveren bij de NVPI. Bovendien moet De Haard een voorschot op de schadevergoeding betalen van achtduizend gulden.

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) is niet gelukkig met de uitspraak. Het ministerie erkent dat de op 1 januari ingevoerde Benelux-Merkenwet, waarop het vonnis is gebaseerd, wringt met de vrije concurrentie die minister Wijers bevordert. Nederland was in 1988 tegen invoering van de richtlijn voor harmonisatie van het merkrecht in de lidstaten van de EU. Met de uitspraak van de rechter in hand zal EZ de merkenwet nogmaals gaan bekijken. 'Maar Nederland kan niet alleen een EU-richtlijn afschaffen.'

De Economische Controledienst onderzoekt sinds mei of er in de cd-branche prijsafspraken bestaan. Er zijn vermoedens dat producenten en licentiehouders strikte voorwaarden stellen aan levering. Detaillisten die cd's te goedkoop aanbieden, zouden worden geboycot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden