Verkoopstijging huizenmarkt zet door

VAN ONZE VERSLAGGEVER en YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Het gaat steeds beter met de huizenmarkt. In mei werden in Nederland 11.966 woningen verkocht. Qua aantal verkopen was deze meimaand daarmee de beste sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008.

Het Kadaster maakte woensdag bekend dat het aantal woningverkopen vorige maand bijna 44 procent hoger lag dan in mei vorig jaar. Vergeleken met de maand april 2014 wisselden 11 procent meer huizen van eigenaar. Het herstel op de woningmarkt zet dus duidelijk door.

De verschillen per provincie zijn groot. De verkopen stijgen het hardst in de provincies Utrecht en Noord-Holland (met toenames van respectievelijk ruim 63 procent en 60 procent jaar op jaar).

De makelaarsvereniging NVM meldde al eerder dat vooral woningen in de steden Amsterdam en Utrecht momenteel zeer gewild zijn. Een provincie als Zeeland blijft daar ver bij achter, maar kende als hekkensluiter vorige maand toch een stijging van 17,5 procent.

Vanaf juli zal de spectaculaire stijging van het aantal transacties op de huizenmarkt vermoedelijk afvlakken, omdat het aantal verkopen in die maand vorig jaar al zeer sterk steeg. De eerste helft van 2013, waar nu mee wordt vergeleken, was qua aantal verkopen veruit de slechtste periode op de woningmarkt sinds het begin van de crisis.

Ook zijn de verkoopaantallen nog niet terug op het niveau van voor de crisis. In mei 2007, toen er nog sprake was van een oververhitte huizenmarkt, wisselden in totaal 17.419 koophuizen van eigenaar.

De NVM signaleert trends in de markt doorgaans als eerste, aangezien de makelaars zich baseren op afgesloten koopovereenkomsten. Het CBS en het Kadaster meten pas wanneer de koopakte daadwerkelijk wordt ingeschreven, in de praktijk al gauw een maand of twee later.

In april meldde de NVM dat de gemiddelde woningprijs in het eerste kwartaal met 1,2 procent toenam, het beste kwartaal in vijf jaar. Begin juli volgen de NVM-cijfers over het tweede kwartaal.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden