Verkoop van aandelen KPN levert staat vijf miljard op

De Nederlandse staat heeft ruim vijf miljard gulden binnengehaald met de verkoop van de tweede tranche aandelen KPN. Zondagmiddag is de prijs van die aandelen vastgesteld op 55 gulden, exact evenveel als de slotkoers vrijdag op de Amsterdamse beurs....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het belang van de staat in KPN zakt daarmee van 70 naar 48 procent. ABN Amro Hoare Govett, de leider van het bankensyndicaat dat de aandelen aan de man heeft gebracht, heeft een optie op nog eens vijftien miljoen aandelen. Die optie kan worden aangesproken als de aandelen nodig zijn om de koers te stabiliseren. Als deze zogenoemde green shoe wordt gebruikt, zakt het belang van de staat verder naar 45 procent, maar stijgt de opbrengst naar 6,3 miljard gulden.

Daarvan moet een onbekende beloning aan de banken worden betaald, en bovendien moet er de rijksdaalder korting voor particulieren van worden afgetrokken. Dat laatste kost de staat naar schatting 45 miljoen gulden. De eerdere uitgifte van 138 miljoen KPN-aandelen in juni van het vorig jaar leverde de staat 6,8 miljard gulden op.

Particuliere beleggers hebben ingeschreven op 52 miljoen aandelen. Dat is meer dan bij de eerste tranche; toen werd voor 39 miljoen aandelen ingeschreven. ABN Amro wil niet zeggen hoeveel hun is toegewezen. Er hebben 190 duizend particulieren meegedongen. Particuliere beleggers die voor honderd aandelen hebben ingeschreven, krijgen ze ook alle honderd, zelfs met een korting van een rijksdaalder per aandeel. Daarboven loopt het toewijzingspercentage geleidelijk af.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden