Verkoop aandelen en obligaties leidt tot kapitaaluitstroom van ruim twintig miljard gulden Buitenland stootte op grote schaal effecten af

Buitenlandse beleggers hebben vorig jaar op grote schaal Nederlandse aandelen en vooral obligaties verkocht. Tegelijkertijd hebben Nederlandse beleggers zich meer op buitenlandse markten gericht....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De omvangrijke kapitaaluitstroom vorig jaar steekt scherp af tegen de bijna even grote instroom van kapitaal in 1993. Toen werd er nog voor een bedrag van 24 miljard aan Nederlandse effecten gekocht door buitenlanders. Dit had te maken met de onrust op de Europese valutamarkten. Beleggers probeerden zich ten tijde van de crisis in te dekken tegen koersverliezen door te vluchten in de harde gulden.

De omslag in de voorkeur van buitenlandse beleggers voor Nederlandse effecten was het gevolg van de abrupte bijstelling van de renteverwachtingen begin februari van het vorig jaar, zegt De Nederlandsche Bank in het vrijdag verschenen kwartaalverslag. De Amerikaanse centrale bank verraste de financiële markten toen met een renteverhoging. Internationale beleggers liquideerden daarop op grote schaal hun beleggingen in Europese obligaties om hun koersverliezen te beperken.

Deze beleggers hebben in de laatste twee kwartalen van vorig jaar hun belangstelling voor Nederlandse effecten hervonden. In het derde kwartaal gingen buitenlandse beleggers weer over tot de aankoop van Nederlandse effecten voor bijna 4,4 miljard. In het vierde kwartaal kwam daar nog eens 0,9 miljard gulden bij.

Het afstoten van Nederlandse effecten door buitenlandse beleggers leverde een forse bijdrage aan de liquiditeitenuitvoer naar het buitenland. Over geheel 1994 stroomde er voor 29 miljard aan liquiditeiten weg. In het jaar daarvoor kwam er nog 19 miljard binnen.

Door de uitstroom van liquiditeiten nam de geldhoeveelheid (M3) in 1994 slechts met 0,4 procent toe. Dat was ruim 4 procent tot en met het derde kwartaal. Sinds 1978 is de groei van de geldhoeveelheid niet meer zo laag geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.