Verknocht aan sukkels

Dat baseball in de Verenigde Staten niet slechts een populaire sport is, maar welhaast een nationale hartstocht, blijkt alleen al uit het feit dat vermaarde publicisten van verschillende pluimage er in geschrifte de lof van hebben gezongen....

Paul Brill

Weet een Nederlandse filmer die hartstocht ook op waarde te schatten? Zondagavond werd op Nederland 3 de film uitgezonden die Jos de Putter maakte over de Brooklyn Dodgers, de legendarische honkbalclub die tot 1957 zijn thuisbasis had in het Newyorkse stadsdeel Brooklyn. Ik begon met enige argwaan te kijken, vooral vanwege het begeleidende NPS-persbericht, dat al in de eerste zin de 'poëzie van het verlies' in het vooruitzicht stelde. Dat klonk bepaald on-Amerikaans.

Maar de argwaan verdween snel, want Brooklyn stories is een prachtige en soms ontroerende film. De Brooklyn Dodgers zijn in 1957 verhuisd naar de Westkust (waar de eigenaar meer geld kon verdienen) en heten sindsdien de Los Angeles Dodgers. Maar ze hebben in hun oude stad nog steeds een aantal (inmiddels bejaarde) fans die zich blijvend verbonden voelen met de club . De Putter laat hen de geschiedenis van de Dodgers vertellen en brengt in hun verhalen tegelijk het roemruchte verleden van het etnisch gemêleerde Brooklyn tot leven. Zo maakt een voormalige havenarbeider met een schrille anekdote duidelijk hoe de maffia, in de persoon van 'Tough' Tony Anastasia, destijds de vakbonden in de Newyorkse haven naar zijn hand zette.

De Dodgers verloren inderdaad vaak en dolven vooral het onderspit tegen dat andere vermaarde Newyorkse team: de Yankees, die vanouds konden bogen op meer prestige en een beter gevulde kas. De prestaties op Ebbets Field, het stadion van de Dodgers, waren soms zo bedroevend, dat het team zich de bijnaam 'The Bums' (sukkels) verwierf.

Maar de fans bleven komen en er waren ook momenten van triomf. In 1947 namen de Dodgers als eerste team in de major league een zwarte speler op in hun midden: Jackie Robinson. Dat stuitte aanvankelijk op veel weerstand, maar Robinson hield vol en groeide uit tot een sterspeler. Met hem wisten de Dodgers in de World Series van 1955 zowaar de Yankees te verslaan en landskampioen te worden. Voor de fans kwam de Amerikaanse Droom eindelijk uit. Die Droom is tamelijk simpel, zo mijmert een oudgediende: 'Moeders appeltaart, baseball, een goed baantje, en nog meer baseball.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden