Verklaring minister Ella Vogelaar bij haar aftreden

De letterlijke tekst van de verklaring van minister Ella Vogelaar bij haar aftreden op donderdag 13 november.

'Ik leg een verklaring af. De partijleiding van de PvdA heeft mij vanavond meegedeeld dat ze geen vertouwen heeft in mij als minister van Wonen, Wijken en Integratie.

Om die reden treed ik dus af.

Als reden voor gebrek van vertrouwen voert de partijleiding aan dat op de beleidsterreinen waar ik verantwoordelijk voor ben, Wonen, Wijken en Integratie, de resultaten tot nog toe onvoldoende zijn. Ik herken me niet in die kritiek, al realiseer ik me terdege dat de beeldvorming de afgelopen periode slecht was.

Op het terrein van de wijkaanpak ben ik afgelopen anderhalf jaar, ondanks dat ik moest starten zonder de benodigde financiële middelen, in staat geweest die financiële middelen alsnog te regelen, en gemeenten, bewoners en corporaties een gemeenschappelijke agenda te laten opstellen voor het investeren in zowel mensen als stenen. Tijdens wijkbezoeken en onlangs nog een bijeenkomst met 800 bewoners blijkt dat er een groeiend vertrouwen is in mijn wijkenaanpak.

Op het terrein van integratie moet ik constateren dat er binnen de PvdA na de periode-Fortuyn geen heldere, door hele partij gesteunde koers is. In reactie op wat de jaren daarvoor de PvdA niet heeft gezien, namelijk de grote aantallen migranten met overlast, verloedering en criminaliteit door een deel van die migranten veroorzaakt, ligt het accent naar mijn menig te veel op de harde aanpak.

Ik ben er persoonlijk zeer van overtuigd dat die aanpak steeds tweeledig moet zijn: grenzen stellen en perspectief bieden. Die twee moeten hand in hand gaan. Ze horen bij de wortels en de kernwaarden van de sociaal-democratie: optreden waar nodig is, maar ook laten zien dat het mogelijk is in Nederland een toekomst op te bouwen.

De golf van enthousiasme die overal in de wereld, ook hier in Nederland, losbrak na de verkiezing van Barack Obama, heeft laten zien hoe belangrijk het is dat migranten ook daadwerkelijk het gevoel hebben dat ze volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving en zich erkend weten voor hun inspanningen voor de maatschappij.

Ik heb me afgelopen periode met volle overtuiging en met veel plezier ingezet en had deze klus graag afgemaakt. Dankuwel.'

(Den Haag, ministerie van VROM, 13 oktober)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden