NieuwsProvincialestaten­verkiezingen Overijssel

Verkiezingswinnaars GroenLinks en Forum uitgesloten in Overijssel

In het Overijsselse provinciehuis gaan de onderhandelingen voor een nieuw college door zonder verkiezingswinnaars GroenLinks en Forum voor Democratie. Informateur Bart Krol stelt in zijn advies een coalitie voor tussen CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP.

Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FvD) voor aanvang van het debat in de Balie in Amsterdam, ter gelegenheid van de provincialestaten­verkiezingen.  Beeld Freek van den Bergh
Jesse Klaver (GroenLinks) en Thierry Baudet (FvD) voor aanvang van het debat in de Balie in Amsterdam, ter gelegenheid van de provincialestaten­verkiezingen.Beeld Freek van den Bergh

Het advies van Krol is opvallend omdat zowel de winnaar op rechts als links wordt uitgesloten van bestuursdeelname. Toch denkt de informateur dat de voorgestelde coalitie breed draagvlak heeft. Met 25 van de 47 zetels hebben de vijf partijen een nipte meerderheid in de Overijsselse Provinciale Staten.

Krols voorganger als informateur, oud-commissaris van de koning Geert Jansen, adviseerde nog een coalitie met CDA, Forum voor Democratie, VVD, ChristenUnie en PvdA. Die combinatie liep snel stuk toen er reuring ontstond bij de achterban van de PvdA rondom de samenwerking met beoogd coalitiepartner Forum. PvdA’ers konden zich onder meer niet vinden in Forums meldpunt voor indoctrinatie in het onderwijs.

Het besluit van de PvdA blijkt nu funest voor Forums bestuurskansen in Overijssel. Ook de ChristenUnie haakte af. Volgens Krol zijn er nog onvoldoende partijen die een samenwerking met FvD zien zitten.

Een coalitie met daarin GroenLinks – de andere grote winnaar van afgelopen Statenverkiezingen – kon volgens Krol evenmin op een meerderheid rekenen. Elders ziet het er beter uit voor de partij. In Utrecht en Groningen werd GroenLinks de grootste en zijn de onderhandelingen voor een nieuw college al even onderweg. Daarnaast zit de partij nog in vier andere provincies aan tafel voor een bestuursplek.

Negende provincie

Voor Forum ziet het er minder goed uit. Overijssel is de negende provincie waar de partij wordt uitgesloten van deelname aan de formatiegesprekken. Alleen in Limburg, Zuid-Holland en Flevoland doet de partij nog mee.

Vooralsnog lijkt de partij alleen in Zuid-Holland dicht bij een collegeplek. Daar ligt met VVD en CDA een akkoord op hoofdlijnen. Informateur Hans Wiegel is inmiddels begonnen met de zoektocht naar een vierde partij. ‘Het is behoorlijk lastig’, zegt hij over de verkennende gesprekken. ‘Mijn inzet was een zo breed mogelijk college. Dat gaat heel moeilijk worden. Vooral partijen aan de linkerkant hebben aangegeven niet mee te willen doen.’

Meer over de provincialestaten­verkiezingen

De vorming van nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten duurt dit jaar aanzienlijk langer dan na eerdere provincialestaten­verkiezingen. Hoe is dat te verklaren?

Welke partij werd bij de provincialestaten­verkiezingen de grootste bij jouw stembureau? Waar behaalde Forum voor Democratie een absolute meerderheid? En waar was de stemming het meest verdeeld? Bekijk hier de uitslagen per stembureau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden