Verkiezingsstrijd verdeelt Indonesië

Wie de presidentsverkiezingen ook wint in Indonesië, ruzie is onvermijdelijk. Het tellen van de stemmen lijkt daar weinig aan te veranderen. De angst voor onregelmatigheden is groot.

VAN ONZE CORRESPONDENT MICHEL MAAS

JAKARTA - Indonesië telt af. De officiële stemmentellers zijn begonnen met het verwerken van de resultaten van de presidentsverkiezingen van 9 juli. De telling moet bepalen wie de volgende president van Indonesië wordt, maar in plaats daarvan lijkt de stemmentellerij alleen maar wat uitstel te brengen van een aanstaande botsing.

Beide kandidaten hebben de overwinning al opgeëist, en geen van beiden lijkt van plan zich bij een nederlaag neer te leggen. Beide partijen suggereren openlijk dat de ander via geknoei met de stemmen de overwinning zal proberen binnen te slepen.

Wie er ook wint, er kan alleen maar ruzie van komen. De vraag die Indonesiërs bezighoudt, is nu hoe ver die zal gaan. De antwoorden bestrijken het hele repertoire van juridische stappen, protesten, rellen en brandstichtingen tot en met een militaire coup. De verkiezingen hebben de bevolking verdeeld.

De ene helft hunkert naar een sterke man, terwijl de andere helft niets meer vreest dan terugkeer naar een dictatuur die zestien jaar geleden met veel moeite is afgeschaft. En beide partijen lijken onverzoenlijk.

De strijd gaat tussen ex-generaal Prabowo Subianto en de gouverneur van Jakarta, Joko Widodo ('Jokowi'). De voorlopige uitslagen van de verkiezingen hebben alleen maar verwarring veroorzaakt. Peilingen van gerenommeerde bureaus geven de zege aan Joko Widodo. Hij zou zo'n 52 procent van de stemmen hebben gehaald, en Prabowo de rest. De ex-generaal heeft echter eigen opiniepeilers ingehuurd en die geven hém de overwinning, met een kleine 51 procent.

In de media is een storm losgebarsten over de betrouwbaarheid van de peilingen, en vooral van de peilers. De overwinning van Prabowo is weggehoond. De organisatie van opiniepeilers noemt zijn onderzoeksbureaus dubieus, en tegen twee ervan zijn aanklachten ingediend bij de politie.

De strijd over de juistheid van de peilingen is echter een achterhoedegevecht. De werkelijke strijd woedt nu in de kantoren van de stemmentellers. In hoeverre kan de uitslag van de verkiezingen worden vervalst?

De eerste berichten over onregelmatigheden zijn al opgedoken op het internet. Stembureaus knoeien met het aantal stemmen, 'Jokowi'-stemmen verdwijnen mysterieus, Prabowo krijgt ze erbij. Vooral met in het buitenland uitgebrachte stemmen lijkt op grote schaal te zijn geknoeid. In Maleisië brachten, volgens handmatige tellingen, 4.099 mensen hun stem uit op Prabowo (tegen 4.815 voor Jokowi). In het pakket dat de Indonesische ambassade in Kuala Lumpur naar Jakarta stuurde, zaten ineens 39.671 stemmen voor Prabowo.

Ook andere ambassaders schijnen het aantal Prabowo-stemmen grof te hebben opgewaardeerd. Zo grof, dat de telling in Jakarta er volgens de berichten 'dramatisch' door is veranderd.

Prabowo zelf heeft de angst voor een confrontatie nog eens aangewakkerd door een optreden bij de Britse BBC. Daar hield hij een tirade tegen iedereen die tegen hem was, en tegen iedereen die hem durfde aan te vallen, vooral vanwege zijn verleden.

Prabowo Subianto was een schoonzoon van dictator Suharto. In 1998, tijdens de val van zijn schoonvader, heeft Prabowo zich als generaal schuldig gemaakt aan schendingen van de mensenrechten, ontvoeringen en martelingen. Hij is daarvoor ontslagen uit het leger.

De ex-generaal noemt het oprakelen van zijn verleden 'karaktermoord' en 'lasterpraat'. Niet hij, maar Joko Widodo is de slechterik, briest Prabowo: 'Die man is het product van een pr-campagne, een werktuig van de oligarchen, hij beweert dat hij nederig is, maar dat is alleen maar een act.'

Prabowo heeft geen zin een eventuele nederlaag te accepteren. Waarom zou hij?: 'I'm leading!', 'Ik win!'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden