Verkiezingsprogramma's over cultuur: 'steun aan het Afrikaans'

Alle partijen hebben inmiddels hun (concept)verkiezingsprogramma gepresenteerd. Het vergelijken kan beginnen. Vandaag: wat willen de partijen met cultuur?

Het Britse dance-duo Basement Jaxx met het Metropole Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven, februari 2011.Beeld ANP

VVD: Het aandeel eigen inkomsten (ten opzichte van subsidies)
van kunstenaars moet sneller omhoog. Elke culturele instelling is zelf verantwoordelijk om steeds het eigen bestaansrecht af te dwingen en aan te tonen. Een bloeiende sector weet bezoekers, donateurs, vrijwilligers en sponsoren aan zich te binden. Het aantal kunstopleidingen moet fors worden teruggebracht en ze moeten beter aansluiten op de arbeidsmarkt.

PvdA: Cultuurinstellingen moeten, net als kunstenaars zelf, een
eigen publiek zoeken en nieuwe groepen interesseren voor hun werk. Ze moeten in principe zelf hun geld verdienen. Maar er moet ook ruimte blijven voor talentontwikkeling en experiment. Daarom is een actieve overheidspolitiek op het gebied van kunst en cultuur van cruciaal belang. De Cultuurkaart voor jongeren houdt steun. Extra steun voor Fonds voor de Podiumkunsten. Er komt een strakkere regie op het internationale cultuurbeleid. Veel meer aandacht voor cultuureducatie.

PVV: Einde aan kunstsubsidies, steun aan het Afrikaans, de taal die zo nauw verwant is aan het Nederlands. Onderwijs is belangrijk om onze cultuur door te geven.

CDA: Cultuurinstellingen moeten een breder publiek aantrekken,
nieuwe groepen aanspreken en meer eigen inkomsten genereren. Aandacht voor cultuuronderwijs, volkskunst en toptalent, ook buiten de Randstad. Extra aandacht voor onderhoud en restauratie van monumenten.

SP: Miljoenen mensen vinden in allerlei vormen van kunst en cultuur
ontspanning, inspiratie en hoop. De waarde van dat alles is onschatbaar en mag niet verloren gaan door kortzichtige bezuinigingen. Muzikanten en andere beroepskunstenaars
krijgen een fatsoenlijk inkomen. Musea worden minstens één dag per week gratis. Er wordt zorgvuldig omgegaan met de postacademische instellingen en de orkesten. Het Metropole Orkest blijft behouden.

GroenLinks: Kunst kost geld, maar levert ons nog veel meer op. Niet bezuinigen op talentontwikkeling en cultuuronderwijs. Concertgebouwen worden toegankelijker en musea blijven tot laat open. Meer aandacht voor cultuureducatie, de overheid stimuleert de ontwikkeling van de creatieve industrie. Meer transparantie van advies over kunstsubsidies.

D66: Cultuur is een inspiratiebron voor iedereen, geen 'hobby' of luxegoed voor enkelen. Het is een voorwaarde voor een open samenleving en heeft een economische waarde. De overheid moet dit ruimhartig ondersteunen. Meer fiscale voordelen voor giften aan cultuur, en er komt alsnog geld voor talentontwikkeling en orkesten. Internationaal cultuurbeleid stroomlijnen en uitbreiden, meer aandacht voor cultuureducatie, er komt een nieuwe vorm van de cultuurkaart.

ChristenUnie: kunst en cultuur is van en voor de samenleving. De rol van de overheid beperkt zich voornamelijk tot die van opdrachtgever
en subsidieverstrekker. Geen volledige 'vermarkting' van de sector, cultureel ondernemerschap stimuleren; subsidie verstrekken aan producten met maatschappelijke waarde met duidelijke afspraken.

SGP: De EU bemoeit zich niet (meer) met onderwerpen als onderwijs,
emancipatie, cultuur en burgerschap.

PvdD: Een creatieve samenleving is een samenleving met brede
ontplooiingsmogelijkheden. Cultuur zorgt voor een verrijking
van het leven. Investeren in bibliotheken, musea minstens één dag per week gratis, digitalisering archieven. Herstel van cultuurlandschappen, onder meer door renovatie of aanleg van akkerranden en houtwallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden