Verkiezingsprogramma PvdA: nu eerst investeren in plaats van bezuinigen

De PvdA zet zichzelf in het eigen verkiezingsprogramma neer als alternatief voor kiezers die vinden dat het kabinet-Rutte te rigoureus bezuinigt en daarmee de economie tot stilstand heeft gebracht. De sociaal-democraten menen dat nu juist investeringen nodig zijn om de economie, de arbeidsmarkt, de duurzame energiewinning en de woningmarkt vlot te trekken. Pas als dat over enkele jaren is gelukt, wil de PvdA de staatsschuld weer gaan verminderen.

PvdA-leider Diederik SamsomBeeld anp

Dat is de leidraad in het programma Nederland sterker & socialer. 'Na de afgelopen jaren van mislukt "snoeien om te groeien" is het nu tijd voor een nieuwe trotse vorm van industriepolitiek, zodat we straks een nieuwe energievoorziening hebben wanneer de oude opraakt', aldus de sociaal-democraten. De PvdA kiest op vrijwel alle fronten voor herverdeling van de inkomens en voor vergroening van de economie. Er moet een extra belastingschijf van 60 procent komen voor salarissen boven 150 duizend euro. Premies en eigen bijdrages in de zorg worden inkomensafhankelijk. Voor duurdere huizen vervalt de hypotheekrente-aftrek (die sowieso nog maar maximaal 30 procent mag zijn).

Om de woningmarkt in beweging te krijgen wordt de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een huis per direct afgeschaft voor starters. Ook komen er speciale startersleningen, tegen 'een zeer lage rente', om 25 duizend starters te ondersteunen bij de aankoop van een huis.

Duurzame manier
Energiebedrijven moeten een deel van hun energie verplicht op een duurzame manier gaan winnen, zodat 100 procent van de Nederlandse energiewinning in 2050 duurzaam is. Bedrijven die niet-duurzaam produceren krijgen te maken met milieubelastingen. De rode diesel wordt afgeschaft.

De PvdA wil een omvangrijke interventie van de overheid om de economie aan de praat te krijgen en richt zich daarbij met name op het midden- en kleinbedrijf (mkb). Investeringen van bedrijven mogen belastingvrij worden afgeschreven. Een Nationale Investeringsbank moet zorgen dat het mkb weer mogelijkheden krijgt om te investeren. Voor energiebesparende bouwprojecten en renovaties komen er tijdelijke fiscale aftrekregelingen.

Om dit alles te betalen houdt de PvdA niet vast aan de Europese eis om het begrotingstekort al in 2013 maximaal op 3 procent te brengen. De partij legt zich alleen vast op de belofte dat het tekort in 2017 op nul moet staan. Tot die tijd kan het nog oplopen. Wat het programma precies betekent voor de schatkist en de staatsschuld wordt pas eind augustus bekend, als het Centraal Planbureau alle verkiezingsprogramma's heeft doorgerekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden