Verkiezingsprogramma 50PLUS: hoger vakantiegeld voor AOW'ers

Het vakantiegeld voor AOW'ers moet even hoog zijn als dat voor werkende Nederlanders en moet daarom omhoog van 6 naar 8 procent. Daarvoor pleit 50PLUS in zijn vandaag gepresenteerde verkiezingsprogramma.

Henk Krol (62), lijsttrekker van 50PLUS bij de Tweede Kamerverkiezingen op 12 september.Beeld ANP

Meer vakantiegeld voor AOW'ers is voor de partij van lijsttrekker Henk Krol een breekpunt en een absolute voorwaarde voor steun aan een volgend kabinet. In de peilingen schommelt 50PLUS tussen 0 en 1 zetel.

50-plussers moeten van de partij serieus genomen worden in het arbeidsproces: ze hoeven niet extra duur of minder productief te worden door extra vrije dagen. Die 'ouwelullendagen' moeten daarom worden afgeschaft.

50PLUS wil meer belastingambtenaren om de 'tientallen miljarden op te sporen die nu niet geïnd worden'. Successierechten voor kinderen moeten voor erfenissen tot 250.000 euro worden vrijgesteld.

Toiletten in treinen
In het verkiezingsprogramma stelt de partij verder voor om uit te gaan van een vaste rekenrente voor pensioenen van 4 procent. Dat is gunstig voor de dekkingsgraad van pensioenfondsen. De partij is tegen een versnelde verhoging van de AOW-leeftijd. Verder pleit de partij voor voldoende toiletten in alle treinen en voor het afschaffen van de verplichte keuring van automobilisten van 70 jaar.

De partij hoopt zelf op vijf tot zeven zetels bij de verkiezingen van 12 september. 50plussers maken inmiddels meer dan de helft van alle kiesgerechtigden in Nederland uit. 50PLUS zit nu niet in de Tweede Kamer, maar wel met een zetel in de Senaat.

Kandidatenlijst
Tegelijk met het programma kwam 50PLUS maandag ook met de kandidatenlijst. Na lijsttrekker Henk Krol staat het voormalige Provinciale Statenlid van de VVD in de provincie Gelderland, Norbert Klein, op plaats twee. In de top vijf staat het voormalig PvdA-Tweede Kamerlid Willem Herrebrugh op vier. Verder staat op drie de advocate Martine Baay en op vijf de Brabander Wim van Overveld die onder meer wethouder in Roosendaal is geweest voor een lokale partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden