Verkiezingsdebat: PvdA en PVV clashen

HILVERSUM - PvdA-leider Job Cohen heeft zondag in het NOS-Radio1-verkiezingsdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart vooral PVV'er Machiel de Graaf op de korrel genomen. Cohen verweet De Graaf, PVV-lijsttrekker voor de Eerste Kamer, dat diens partij meerdere verkiezingsbeloftes heeft gebroken.

Beeld anp

Zo noemde Cohen de privatisering van het openbaar vervoer in Den Haag. Haagse buschauffeurs waren woedend op de PVV toen die partij zijn verzet daartegen staakte. 'De buschauffeurs heeft u als een baksteen laten vallen', zei Cohen. De Graaf verdedigde zich door te zeggen dat je als jonge partij die politieke verantwoordelijkheid neemt, ook 'vuile handen' moet maken.

Cohen viel CDA-lijsttrekker Elco Brinkman en De Graaf aan op het punt van de woningmarkt. Cohen verweet het kabinet de villabelasting af te schaffen. Brinkman ontkende dat. 'Als we nu gaan morrelen aan de hypotheekrenteaftrek en de linkse partijen de macht geven, wat God verhoede, dan wordt straks vanzelf een rijtjeshuis met drie kamers een villa genoemd', zei De Graaf.

De kersverse PVV-lijsttrekker beloofde dat de PVV onder zijn leiding in de Senaat een 'betrouwbare partner' wil zijn. 'We willen de politieke samenwerking ook in de Eerste Kamer bestendigen. We zijn officieel niet gebonden aan het gedoogakkoord, maar we hebben wel de intentie om onze handtekening op een goede manier uit te voeren.' Het gedoogakkoord is getekend door de Tweede Kamerfracties van VVD, CDA en PVV.

VVD en onderwijs
SP en D66 hebben zondag coalitiepartij VVD onder vuur genomen vanwege bezuinigingen in het onderwijs. Volgens partijleiders Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) strooit de VVD 'mensen zand in de ogen' door uit te dragen dat het onderwijs verbeterd moet worden, maar ondertussen met flinke bezuinigingen de rekening bij instellingen en vooral studenten legt.

Veel doelmatiger
VVD-lijsttrekker Loek Hermans bij de Eerste Kamerverkiezingen wees erop dat het geld binnen het onderwijs veel doelmatiger besteed kan worden. Daarnaast vindt de VVD dat de overheidsfinanciën op orde gebracht moeten worden en dat daarom ook studenten een bijdrage kunnen leveren aan hun eigen toekomst.

Pechtold hekelde de start van de VVD-campagne zaterdag waar liberalen pleitten voor een maximumsnelheid van 130 kilometer per uur op meer plekken in het land. 'Terwijl we een kenniscrisis hebben', schamperde Pechtold.

VVD-lijsttrekker Loek Hermans bij de Eerste Kamerverkiezingen . Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden