Verkiezingen

Verkiezingsdebat: 'Chaos in het hoofd van oma'

Op de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen gingen de landelijke partijleiders weer met elkaar in debat op televisie. Maar deze keer had de NOS ook drie lokale intermezzo's met kandidaat-raadsleden georganiseerd. Dat leverde een interessante wisselwerking op. Zo mochten de landelijke politici reageren op een jammerklacht uit Arnhem: 'Het is chaos in het hoofd van oma.'

Partijleiders bijeen in Den Haag voor het tv-debat over de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp

Nee, zeiden de Arnhemse kandidaten van de SP en het CDA, wij hebben geen idee wat er op 1 januari 2015 gaat gebeuren als de ouderenzorg en de jeugdzorg worden overgeheveld naar gemeenten. 'Grote halen snel thuis', noemde CDA'er Ine van Burgsteden het beleid van het kabinet. Haar oma had in elk geval geen idee wat op haar af gaat komen, vandaar dus 'chaos in haar hoofd'.

PvdA-lijsttrekker Martien Louwers wierp daar tegenin dat wijkteams en wijkverpleegkundigen die zorg wel op poten gaan krijgen. Van Burgsteden meende dat de PvdA'er 'leeft in een droomwereld'. SP'er Gerrie Elfrink concludeerde dat 'er in elk geval een streep gaat door het cultuurpaleis'. Als het kabinet de plannen doorzet, zal lokaal geld voor cultuur per 2015 naar de zorg moeten, waarschuwde hij.

'Wat is er met u, meneer Wilders?'
En toen ging de regie terug naar Den Haag alwaar de landelijke politici op het lokale debat moesten reageren. Gesterkt door het optreden van hun lokale lijsttrekkers trokken CDA'er Buma en SP'er Roemer van leer tegen de kabinetsplannen. 'Gemeenten krijgen het niet voor elkaar', zei Roemer. 'De PvdA doet loze beloften door een zorggarantie af te geven', zei Buma.

Samsom had geen moeite zijn belofte nog eens te herhalen. Die zorggarantie komt er door 'wijkteams die op mensen letten, minder formulieren en minder bureaucratie'. Onzin, spuide PVV-leider Wilders, die voor het eerst deze campagne meedeed aan een verkiezingsdebat. 'U bent de Hans Kazan van het Binnenhof.' De PvdA'er trok de wenkbrauwen op: 'Wat is er met u vanavond, meneer Wilders?' Maar de PVV'er zou zich in het hele debat niet laten kalmeren.

Van boven naar beneden: Samsom, Wilders, Roemer, Zijlstra, Buma. Beeld anp

Een Rotterdams intermezzo tussen Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, PvdA-wethouder Hamit Karakus en VVD-wethouder Jeannette Baljeu leverde treffende parallellen op met het debat in Den Haag.

'U praat angst aan'
Eerdmans hamerde op aanpakken van criminelen en de 'stroom van kansarmen'. Karakus meende dat Leefbaar enkel de problemen uitvergroot. 'U wilt de Rotterdammers angst aanpraten', zei hij. Kort daarvoor had Samsom in Den Haag Wilders beticht van 'bangmakerij'. Tijdens de woordenwisseling die volgde, keek VVD'er Baljeu naar de presentator en haalde de schouders op: 'Kemphanen noemen ze dat.'

Vervolgens in Den Haag ging het bekvechten meteen verder. Wilders stuntte opnieuw met 'minder Marokkanen', waarop Samsom het opnam voor de 'hele bevolkingsgroep die u wegzet'. Ach, wat doet het ertoe welke afkomst een crimineel heeft, zei Zijlstra, de VVD wil ze allemaal aanpakken.

Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zou meer groen in de wijk zorgen voor een groter gevoel van veiligheid. D66-leider Pechtold brak een lans voor de krimpgebieden, waar de voorzieningen afnemen en de onveiligheid toeneemt. Ook daar moest de politiek naar omkijken, waarschuwde hij.

'Maar wel gaan stemmen!'
En wat dacht de kiezer? Enkele mensen uit het publiek mochten na het debat hun reactie geven. Een Arnhemse kiezer had in elk geval het geluid van de SP en het CDA het best verstaan: door de landelijke poltiek is het 'chaos in het hoofd van oma' en de lokale politiek weet niet wat ze ermee aanmoet. 'Maar wel allemaal gaan stemmen!', riep hij de kijker op de valreep nog toe.

Samsom in debat met Wilders. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden