Verkiezingscampagne 'van dieptepunt naar dieptepunt'

AMSTERDAM - Wie zegt dat politiek niet leeft? In Amsterdam werd gisteren het feest van de democratie gevierd. Een avond vol politiek en debat.

Van onze verslaggever Sebastiaan Timmermans
Geert Wilders kreeg de award voor best gevoerde campagne. Beeld anp
Geert Wilders kreeg de award voor best gevoerde campagne.Beeld anp

De political junkies deden de Melkweg uitpuilen. Het waren geen bedeesde heren en dames op leeftijd, maar jongeren die al netwerkend door de zalen dwaalden, om naar colleges van Maarten van Rossem en de wijsheden van Joris Luyendijk te luisteren.

Beste gevoerde campagne
Hoogtepunt was de uitreiking van de BKB-Award voor best gevoerde campagne. Deze ging naar de PVV van Geert Wilders. Want, zo stelt het juryrapport: 'De partij heeft nadrukkelijk geïnvesteerd in de oudere kiezers, die zich onderscheiden door hun trouwe stembusgang.' In de jury zaten onder anderen oud-campagneleider van het CDA, Jack de Vries en spindoctor Kay van der Linde.

Geert Wilders kwam de prijs persoonlijk ophalen tijdens een bliksembezoek. 'Nooit gedacht dat ik ooit nog populair zou worden in de grachtengordel', zei hij. Natuurlijk vond de PVV-voorman dat zijn partij een goede campagne heeft gevoerd. Ook onthulde Wilders het geheim achter de beroemde foto met de poes in een dierenasiel. 'Het bezoek was gepland, de poes niet.'

Je ergste vijand
Wanneer de 'grachtengordelbewoners' vragen mogen stellen, blijft het lang stil. De zaal lijkt geïntimideerd door het onaangekondigde bezoek. Als ze uiteindelijk komen, is de slotvraag wat Wilders van zijn zwaar beveiligde bestaan vindt. 'Dat wens je je ergste vijand niet toe. Ik heb geen vrijheid, geen privacy en kan nooit in mijn eigen huis slapen. Of alles het waard is, kan ik ook niet zeggen.'

Het niveau van de gevoerde campagnes stelde de juryleden zwaar teleur. 'Één en al dieptepunten', vonden ze. Er werd tevergeefs gezocht naar 'slimme interventies om nieuwe thema's op de agenda te plaatsen'. Slechts enkele provinciale politici 'wisten op landelijk niveau door te breken'. Complimenten waren er voor de SP en de nieuwe partij van politiek veteraan Jan Nagel, 50PLUS, die zich toch maar keer op keer in de kijker wist te spelen.

Sneer voor televisiedebatten
In het juryrapport kregen ook de televisiedebatten een sneer. 'Onduidelijk en vol verwarrende gezichten.' Bij het live uitgezonden slotdebat bleef dat het geval. Linkse leiders uit de Tweede Kamer die tegenover rechtse lijsttrekkers voor de senaat stonden, men vond het maar verwarrend. Ook het publiek in de Melkweg kon het gehakketak op de beeldbuis niet bekoren. Het grachtengordelcliché werd wel waarheid. De zaal was op de hand van links.

Ook in de Melkweg was het één en al senaat en landelijke thematiek wat de klok sloeg. Voor de gelegenheid had Wilders de kleur van zijn stropdas (lichtgroen) aangepast aan de huiskleur van zijn gedoogpartner CDA.

De PVV mocht dan een prijs winnen voor haar provinciale campagne, de partij is geen fan van de provincie. Daarin stond Wilders niet alleen. Vrijwel iedereen was het erover eens dat de provincies moeten worden afgeschaft, maar daar hield de eensgezindheid ook meteen weer op. Liesbeth van Tongeren van GroenLinks wilde liever samenvoegen en 'eerst praten, anders gaat iedereen toch maar met de hakken in het zand'. Voor Wouke van Scherrenburg was het gemakkelijk: 'Afschaffen die boel. Wie kent er een lijsttrekker in zijn provincie? Niemand.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden