Verkiezingen Sri Lanka geldig verklaard

De kiescommissie op het Aziatische eiland Sri Lanka heeft de parlementsverkiezingen van afgelopen vrijdag geldig verklaard....

ANP

Het land kan zich nu opmaken voor ongetwijfeld moeilijke coalitiebesprekingen omdat de UPFA van Kumaratunga geen meerderheid van de 225 parlementszetels kan gaan bezetten. Ze zal moeten samenwerken met kleinere partijen zoals een invloedrijke politieke partij van boeddhistische monniken. Maar een woordvoerder van deze partij zei zondag al aan geen enkele coalitie te willen meewerken.

Mogelijk dat Kumaratunga nu zal kiezen voor de vorming van een minderheidsregering. De UPFA heeft bijna 46 procent van het electoraat achter zich gekregen. De UNP van premier Wickremesinghe, aartsrivaal van de president, kwam niet verder dan bijna 38 procent. De monnikenpartij kwam als derde uit de bus. De opkomst was met circa 80 procent hoog.

De inwoners van het Aziatische eiland Sri Lanka gingen vrijdag voor de derde keer in vier jaar naar de stembus. De vervroegde stembusgang voor een nieuw parlement moet een einde maken aan een slepende politieke impasse en daarmee aan verder spaak lopen van het vredesberaad met de Tamil Tijgers (LTTE).

Bij de vorige stembusgang in december 2001 won de UNP van Wickremesinghe. Deze politieke vijand van de in 1999 herkozen Kumaratunga trad aan als eerste minister en daarmee was een probleem geboren. Wickremesinghe en Kumaratunga kunnen namelijk niet samen door een deur.

De president ergerde zich dan ook meteen groen en geel aan de toegeeflijke houding van de eerste minister in zijn beraad met de LTTE. Kumaratunga voelde zich in het vredesberaad steeds meer buitenspel gezet en uiteindelijk escaleerde de zaak. Kumaratunga schakelde de premier politiek uit door het parlement te ontbinden, ministers van hun portefeuilles te beroven en nieuwe verkiezingen uit te schrijven, ruim drie jaar eerder dan voorzien.

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, is al decennia het toneel van een bloedige oorlog tussen nietsontziende strijders van de LTTE en het regeringsleger. Sinds begin 2002 geldt er een wapenstilstand, maar een vredesakkoord is nog lang niet in zicht. De oorlog heeft al ongeveer 70.000 levens geëist.

De Tamil Tijgers willen een eigen staat voor de overwegend hindoeïstische Tamilminderheid in het noorden en oosten van het land. De vooral boeddhistische Singalese meerderheid, dominant in het landbestuur, wil daar niets van weten. De LTTE, die zeker in het noorden de dienst uitmaakt, heeft intussen de bereidheid uitgesproken genoegen te nemen met vergaande autonomie, maar harde afspraken liggen niet op tafel, mede door de ruzie tussen president en premier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden