reportage Valentijnsdag in Nigeria

‘Verkiezingen of niet, ik moet mijn vrouw gelukkig houden’

Nigeria, het bevolkingsrijkste land van Afrika, leeft toe naar de presidentsverkiezingen van zaterdag. Maar eerst was het er Valentijnsdag, a big thing. We vroegen verliefde inwoners van Lagos wat ze van de toekomst verwachten. 

Valentine Day in Lagos. Beeld Daniel Rosenthal

Yetunde (27) zit op Valentijnsdag met haar vriendinnen Ayobami en Oyindamola bij Kentucky Fried Chicken. Ze drinken Pepsi’s. Yetunde is single. Voor haar is Valentijnsdag belangrijker dan de verkiezingen.

Yetunde (27). Beeld Daniel Rosenthal

‘Ik heb geen vriend nee, ik zit in een single session. Maar ik wil graag met iemand trouwen en kinderen krijgen. Dit jaar gaat het gebeuren, ik geloof erin! Ik kan op Valentijnsdag naar feestjes speciaal voor singles gaan, maar zulke feesten worden in Lagos later op de avond vaak een beetje ruig. Eerst ga ik met mijn vriendinnen maar eens wat snacks eten. Cake, of ijs. Lagos is cool, maar je moet scherp zijn. Op je hoede.

‘De presidentsverkiezingen van komende zaterdag? Dat wordt weer de gewone routine waarna er weinig verandert. Ons onderwijs is slecht, en hier in Lagos hebben we verschrikkelijke files, we staan meestal vast. De jeugd, die moet in Nigeria verreweg de meeste aandacht krijgen, er zijn in Nigeria veel te weinig banen. Ik werk zelf in een schoonheidssalon, ik breng make-up aan bij vrouwen.

‘Ik ga zaterdag niet stemmen, ik geloof niet dat mijn stem een verschil maakt. Ik stemde vier jaar geleden wel maar ik ben een beetje teleurgesteld geraakt. Ik heb dit keer niet eens de moeite genomen om me te laten registreren als kiezer.’

Zonder vrede, geen land 

Tayo Adekoya (‘laten we het er op houden dat ik 45 ben’) koopt in boetiek Pearl David een rode jurk voor zijn vrouw. Hij legt uit waarom Valentijnsdag en de verkiezingen allebei belangrijk zijn voor hem.

Tayo Adekoya (45) en zijn collega Maryjane Mgbada (30). Beeld Daniel Rosenthal

‘Of de verkiezingen nou goed verlopen of niet, ik moet mijn vrouw gelukkig houden. Vandaag denk ik wel aan de verkiezingen, maar ik kan mijn vrouw niet laten zitten. Daarom koop ik in mijn lunchpauze een cadeau voor haar. Valentijnsdag is in Nigeria een big thing.’

Adekoya, in het dagelijks leven financieel adviseur, laat zich bij de aanschaf van de jurk voor zijn vrouw leiden door het advies van een collega, Maryjane Mgbada (30). Ze is meegekomen naar de boetiek. Ze zijn samen ‘op zakenreis’. Zij krijgt trouwens ook een jurk van Adekoya.

‘Als Valentijnsdag voorbij is, richt ik me wel weer helemaal op de verkiezingen. Ik stem op president Buhari. Zijn regering verbetert onze infrastructuur.

‘Maar het belangrijkst is dat de verkiezingen vreedzaam en geloofwaardig verlopen. Sinds het einde van het militaire bestuur in 1999 houdt Nigeria weer verkiezingen, we moeten nu bewijzen dat we kunnen doorgroeien als democratie. Ik hoop dat de winnaar, of dat nou de president is of oppositiekandidaat Atiku Abubakar, acceptabel is voor iedereen. Zonder vrede is er niet eens een land.’

Adekoya wijst naar Mgbada en zegt: ‘Ik ben van de bevolkingsgroep de Yoruba, zij is Igbo. We zijn vrienden. De staat Nigeria komt vóór onze verschillende stammen.’

Valentijnsdrukte

In de cadeauwinkel van Ama Peters (36) laten Nigerianen zich op Valentijnsdag op de foto zetten, terwijl ze poseren voor een pluizig hart van 2 meter. Peters verkoopt wenskaarten, bedrukte mokken en bonbons. Voor haar betekent Valentijnsdag meer dan Nigeria’s presidentsverkiezingen.

Ama Peters (36). Beeld Daniel Rosenthal

‘Valentijnsdag is commercieel, ik verdien eraan. Maar Valentijn sluit ook aan bij onze mooie Nigeriaanse cultuur van geschenken geven, zoals wij dat ook bij huwelijken doen. Valentijnsdag lijkt op de Nigeriaanse cultuur, alleen dan tot uitdrukking gebracht op een Europese manier. Ik ben trouwens single, dan is het niet zo erg om met Valentijn de hele dag te werken, haha.

‘Door de valentijnsdrukte heb ik geen tijd gehad om me met de verkiezingen bezig te houden. Als ik zelf president was, zou mijn eerste aandacht uitgaan naar ons onderwijs. Hebben scholen in Nigeria tafels of stoelen? Of zelfs ook maar leraren?

‘Maar ik ga niet stemmen. Dat zou ik ook niet doen als er géén valentijnsdrukte was geweest. Ik ben teleurgesteld in het stemproces in Nigeria, vier jaar geleden stond ik een hele dag te zweten buiten in de zon bij het kieslokaal maar aan het eind werd mijn stem niet eens meegeteld. Kunnen we zulke zaken echt niet beter organiseren in Nigeria? Het is de 21ste eeuw.

‘Vier jaar geleden was ik voor Muhammadu Buhari, hij won en is nu de president. Ik wilde op hem stemmen, omdat hij iets tegen de corruptie wilde doen. Nigeria heeft structuur nodig. Ik wist toen natuurlijk niet dat Buhari zo ziek zou worden.’ (Buhari bracht de laatste jaren herhaalde bezoeken aan een ziekenhuis in Groot-Brittannië, voor behandelingen waar hij weinig over kwijt wil.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden