Verkiezingen Iran vinden op voorgenomen datum plaats

De Iraanse verkiezingen zullen gewoon plaatshebben op de voorgenomen datum van 20 februari. President Mohammed Khatami heeft dat geschreven aan de geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei...

ANP

De president beklaagde zich samen met parlementsvoorzitter Mehdi Karroubi in het schrijven wel over de Raad van Hoeders. Het conservatieve orgaan zou onvoldoende gehoor hebben gegeven aan de opdracht van de opperste Iraanse leider Khamenei om door de raad afgewezen kandidaten voor de verkiezingen opnieuw onder de loep te nemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zond in opdracht van Khamenei een lijst met 380 namen naar de Raad van Hoeders ter heroverweging. Khatami zou zich hebben beklaagd over het feit dat slechts tweehonderd mensen van die lijst van de conservatieve raad alsnog toestemming hebben gekregen mee te doen met de verkiezingen, zo meldde IRNA zaterdag.

De Raad van Hoeders ontketende vorige maand een politieke crisis toen het 3500 van de 8000 kandidaten voor de verkiezingen in de ban deed. Onder hen waren meer dan tachtig hervormingsgezinde parlementariërs. Ook Mohammed Reza Khatami, de broer van de president, mag zich niet weer kandidaat stellen.

Na ingrijpen van Khamenei besloot de Raad ruim duizend kandidaten alsnog toe te laten tot de verkiezingen, maar dit was voor de hervormingsgezinden onvoldoende. Na overleg tussen de president en de Opperste Leider werd besloten dat de zwarte lijst nog eens te laten herzien maar opnieuw is het resultaat in de ogen van de hervormingsgezinden onvoldoende.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden