Verkiezingen Irak verlopen als familie-uitje

Voor het eerst sinds maanden konden Irakezen in Bagdad zonder gevaar voor eigen leven de straat op. Om te stemmen....

AP en Reuters

Miljoenen Irakezen, velen op hun paasbest gekleed, beleefden donderdag een opmerkelijke dag. Op de dag dat ze konden stemmen bleef grootschalig geweld uit. Vaak reisden ze met familieleden naar de stemlokalen. Toen de stembureaus om zeven uur in de ochtend opengingen, trof een mortier de zwaar bewaakte Groene Zone in Bagdad. Maar toen de stemlokalen gisteravond sloten, bleek duidelijk dat de verkiezingsdag rustig was verlopen.

Hele families waren de straten in Bagdad opgegaan, die voor hen de afgelopen maanden niet toegankelijk waren vanwege bomaanslagen en ander geweld. Hele generaties Irakezen liepen op het midden van de straat, terwijl kinderen om hen heen er voetbal speelden. Ze gebruikten stenen om hun doelen af te zetten.

In het Adhamiya-district, waar de voormalige dictator Saddam Hussein veel aanhang had, had de helft van de Irakezen om twaalf uur ’s middags hun stem uitgebracht. Saddam werd in deze wijk voor de laatste keer in het openbaar gezien op een auto, omringd door juichende mensen. Het was vlak voor de bommen vielen.

Bij de Al Imam al-Adelschool, een lagere school bij de Eufraat waar veel soennieten stemden, vertelt Mahmoud Mohammed Hussein (25) dat hij voor het eerst van zijn leven heeft gestemd. ‘Ik ben erg gelukkig’, zegt de student Landbouwwetenschappen. Soennitische kiezers vertellen dat ze willen proberen het tekort aan een soennitisch geluid tegen te gaan. Dat tekort was ontstaan door de boycot door soennieten van de verkiezingen van januari.

In het voormalige rebellenbolwerk Falluja trokken duizenden soennitische Irakezen eveneens naar de stembus. Maar in elf van de 35 stemlokalen in de stad bleken geen stembussen voorhanden te zijn, terwijl andere stembureaus snel door hun voorraad stembiljetten heen waren.

Farid Ayar, een woordvoerder van de kiesraad, zegt dat in de westelijke provincie Al Anbar, waar Falluja ligt, slechts 167 van de 207 stembureaus konden worden opengesteld, deels om veiligheidsredenen. De kiesraad heeft zich daarom geconcentreerd op de dichtstbevolkte gebieden, zegt hij.

Lokale functionarissen ondervingen de problemen die door de hoge opkomst werden veroorzaakt door de stemlokalen een uur langer open te houden, en door in plaats van zeshonderd maximaal twaalfhonderd stembiljetten per stembus toe te laten. Ook werden stembiljetten die bij stemlokalen over waren, overgebracht naar stemlokalen waar er tekort waren. Een kiezer, die niet bij naam genoemd wil worden, zegt dat de verkiezingsuitslag onmogelijk eerlijk kan zijn, ‘omdat half Falluja niet kan stemmen’ .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden