Nieuws
Verkiezingen in Myanmar? Niet zolang de noodtoestand van kracht blijft
De militaire regering van Myanmar verlengt de noodtoestand met een half jaar, zo maakte generaal Min Aung Hlaing woensdag bekend. Hij stelde ook verkiezingen in het vooruitzicht, maar noemde geen datum. In elk geval kunnen geen verkiezingen worden gehouden zolang de noodtoestand voortduurt.
In februari 2021 zette een junta de gekozen regering van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi af. Daarna is het onrustig geweest in Myanmar. Nadat geweldloze protesten bloedig werden neergeslagen, kwamen gewapende strijdgroepen in opstand tegen de junta. De verlenging van de noodtoestand laat zien dat het leger het land niet onder controle heeft.
Eerder suggereerde generaal Min Aung Hlaing dat de verkiezingen in augustus kunnen worden gehouden. Volgens de democratische oppositie zullen de verkiezingen niet eerlijk verlopen omdat er geen vrije media zijn en Aung San Suu Kyi en haar medestanders gevangen zitten of in ballingschap zijn gegaan. Suu Kyi (77) is tot 33 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Partijen die aan de verkiezingen willen deelnemen, moeten voldoen aan strenge voorwaarden die door de junta zijn gesteld.
Ook westerse landen verwachten dat verkiezingen frauduleus zullen verlopen. Dinsdag verscherpten de Verenigde Staten, het Verenigde Koninkrijk, Canada en Australië hun sancties tegen het militaire bewind.
Sinds de junta de macht greep, hebben 70 duizend Myanmarezen het land verlaten. Nog eens 1,2 miljoen van de 53,8 miljoen inwoners zijn binnen het land gevlucht.