Verkiezingen in Kirgizië en Tadzjikistan

In de Centraal-Aziatische GOS-republieken Kirgizië en Tadzjikistan worden zondag nieuwe parlementen gekozen. In beide landen roept de oppositie dat zij tijdens de verkiezingscampagne door de huidige regering is benadeeld...

ANP

In Kirgizië 390 Kandidaten dingen mee naar de 75 zetels in het parlement. 2,6 Miljoen kiesgerechtigde Kirgiezen zijn opgeroepen hun stem uit te brengen.

De oppositie heeft tijdens de verkiezingscampagne geklaagd dat zij door de autoritaire regering wordt benadeeld. Populaire kandidaten van de oppositie zijn van de kandidatenlijst geschrapt.

In een streek in het oosten van Kirgizië is de gang naar de stembus met twee weken uitgesteld. Dit heeft de kiescommissie zaterdagavond bekendgemaakt. Betogers van de oppositie hadden er wegen geblokkeerd. Boeren zijn er boos over dat hun zittende parlementariër zich niet meer kandidaat mag stellen.

President Askar Akajev heeft de Kirgizische bevolking gewaarschuwd voor het ‘revolutionaire virus’, een toespeling op de recente democratische machtwisselingen in Oekraïne en Georgië. De 60-jarige Akajev, die sinds 1991 aan de macht is, heeft gezegd dat hij zich bij de presidentsverkiezingen in oktober niet opnieuw kandidaat zal stellen. Wel ziet hij graag dat zondag een parlement wordt gekozen dat op zijn lijn ligt.

In de Tadzjikistan dingen zes partijen dingen mee naar de 63 zetels in de Majlisi Namoyandagon, het lagerhuis van het parlement. Meer dan 3 miljoen kiesgerechtigde Tadzjieken kunnen hun stem uitbrengen.

Ook in Tadzjikistan klaagde de oppositie tijdens de verkiezingscampagne dat zij door de autoritaire regering wordt benadeeld. Ook hier zijn populaire kandidaten van de oppositie van de kandidatenlijst geschrapt. Twee kritische kranten zijn gesloten. Ook moeten kandidaten een borg van 615 euro betalen die alleen wordt terugbetaald als een kandidaat wordt gekozen. Dat is voor Tadzjiekse verhoudingen een hoog bedrag.

De regering heeft gedreigd massaprotesten van de oppositie zoals eind vorig jaar in Oekraïne met geweld de kop in te drukken.

De Tadzjiekse politiek wordt gedomineerd door een kleine kliek rond president Emomali Rachmonov. Hij omgeeft zich veel met mensen uit zijn eigen streek. De vorige verkiezingen werden door het Westen bekritiseerd wegens manipulaties. De oppositionele Islamitische Wedergeboortepartij kreeg toen twee zetels.

Meer dan 400 waarnemers uit OVSE-landen houden zondag toezicht op de gang naar de stembus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden