Verkiezingen in aantocht: Denk kaapt PVV-moment in Rotterdam

Uw politieke nieuwsbrief

Joost de Vries
Denk-leider Kuzu in Rotterdam Beeld ANP
Denk-leider Kuzu in RotterdamBeeld ANP

Goedemiddag. Het worden hete gemeenteraadsverkiezingen dit voorjaar. De PVV én Denk kondigden vandaag tegelijkertijd aan dat ze gaan meedoen in Rotterdam. Ondertussen worstelt minister Ollongren met de lokale politiek in het Limburgse Brunssum.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

STUNT VAN DE DAG
Denk vs PVV in Rotterdam

De gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam beloven een spektakel te worden. De Leefbaar-campagne is al volop begonnen met het inschakelen van de hulp van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Lokaal staat tegenover Leefbaar aan de andere kant van het spectrum de islamitische partij Nida. Vandaag kondigden ook de PVV en Denk hun entree in deze 'battleground' aan.

Demonstratief organiseerde PVV-leider Wilders de presentatie van zijn Rotterdamse kandidaten voor de deur van een moskee. Denk greep Wilders' stuntje aan voor een eigen stunt: de driemansfractie en medewerkers togen naar hetzelfde veldje voor diezelfde moskee om daar op precies hetzelfde moment hun Rotterdamse plannen te ontvouwen. Een roodwitgestreept lint diende als barrière tussen de ideologische tegenstanders.

Bovenaan de Rotterdamse PVV-lijst prijken de vooralsnog onbekende Géza Hegedüs en Marjan Goncalvez. Zij zullen de strijd moeten aangaan met rechtse concurrent Leefbaar. Tijdens de Kamerverkiezingen van maart dit jaar scoorde de PVV goed in Rotterdam, met 15 procent van de stemmen.

De kandidaten van Denk zijn nog niet bekend. Denk deed eerder een poging samen op te trekken met Nida, maar daar had de Rotterdamse partij geen trek in. Dus zullen ook deze twee partijen elkaar beconcurreren. Het is niet verwonderlijk dat Denk in Rotterdam meedoet, het is de stad van voorman Kuzu, het hoofdkantoor van de partij is er gevestigd. In maart kreeg Denk 8 procent van de stemmen in Rotterdam.

PVV-leider Wilders in Rotterdam met op de achtergrond de leden van Denk. Beeld anp
PVV-leider Wilders in Rotterdam met op de achtergrond de leden van Denk.Beeld anp

MAN VAN DE DAG
Leers mag het oplossen

Het kabinet zit flink in zijn maag met de eigengereide Brunssumse wethouder Jo Palmen. De politicus van de lokale partij Burger Belangen Brunssum is in oktober wethouder geworden, ondanks de conclusie van een niet-openbaar gemaakt integriteitsrapport dat hij een risico is voor het gemeentebestuur. Hij heeft onder meer een conflict met de gemeente over een stuk grond. Een meerderheid van de gemeenteraad houdt Palmen in het zadel. Dit was aanleiding voor burgemeester Winants om op te stappen. Hij vond dat de raad 'regels van integer bestuur aan de laars lapt'.

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken stelde eerder dat Palmen moest opstappen. Vandaag kiest ze voor een mildere opstelling. De waarnemend burgemeester Gerd Leers (u kent hem onder meer van het kabinet -Rutte I) is de man die de boel in Brunssum moet sussen. 'Wat wij hebben besproken, stelt mij nog steeds niet gerust', zei Ollongren na crisisoverleg met Leers, voormalig burgemeester Winants en de commissaris van de Koning.

Het is de vraag of Leers kan wat zijn voorganger niet lukte. Hij kan bemiddelen maar de raad heeft het laatste woord. 'Als de raad in meerderheid beslist dat hij kan blijven zitten dan is dat een feit. Dan heb ik geen instrument om te zeggen: hij moet maar weg.'

Wie is Jo Palmen, geliefd én omstreden? Lees hier een profiel.

De Brunssumse wethouder Jo Palmen. Beeld anp
De Brunssumse wethouder Jo Palmen.Beeld anp

WAT WE GAAN VOLGEN
Wiebes' klimaatdebat

Rutte III noemt zichzelf het groenste kabinet ooit en de man die de torenhoge ambities van dit kabinet waar moet maken is Eric Wiebes. De VVD-minister met een IQ van 500 (aldus zijn baas, premier Rutte) reageert vanavond op wat de Tweede Kamer hem gisteravond voor de voeten wierp. De portee daarvan: Wiebes staat voor een monumentale klus. Hij moet er immers voor zorgen dat Nederland in 2050 is overgestapt op vrijwel volledig hernieuwbare energie. In de ruim drie jaar die hem als minister van Economische Zaken en Klimaat zijn gegeven, dient Wiebes op zijn minst de weg naar die ambitieuze doelstelling in te slaan.

Gisteren bleek dat hij voor dat grote doel kan rekenen op de Tweede Kamer. Althans: over het wat is bijna iedereen het eens, over het hoe verschillen de meningen. Het kost veel geld, zo'n energietransitie en over de besteding van veel geld denken links en rechts zelden hetzelfde. Daarbij kan Wiebes niet rekenen op de tweede partij van het land. Voor de PVV zijn alle protagonisten van alternatieve energie milieugekkies.

Kamerlid Tom van der Lee van GroenLinks waarschuwde Wiebes voor twee risico's. Als de minister zich fixeert op kosteneffectiviteit kan het einddoel van Parijs in 2050 juist buiten beeld raken. 'Het tweede is dat hij niet moet vergeten om álle Nederlanders in die gigantische transitie mee te nemen.'

Verslaggever Robert Giebels volgt het debat. De minister heeft een enorm complexe opdracht van de coalitiepartijen meegekregen, ziet hij. 'De uitdaging voor Wiebes die in het regeerakkoord staat is dat hij alles en iedereen aan zijn kant moet krijgen. De ambities kunnen alleen worden ingelost met buurlanden, bedrijven, bestuurlijke partners, milieubeweging, de industrie, gemeenten, provincies, waterschappen en netbeheerders en boeren, zo schrijft het regeerakkoord voor.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Beeld anp
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden