Verkiezingen Curaçao: regeringspartij wint

Op Curaçao heeft regeringspartij PAR vrijdag de verkiezingen voor een nieuwe Eilandsraad gewonnen. Dat maakte gezaghebber en hoofd stembureau Lisa Dindial rond middernacht (lokale tijd) bekend.

ANP

De partij van de Antilliaanse premier Emily de Jongh-Elhage gaat van zeven naar acht zetels in de raad, die 21 zetels telt. Grote verrassing is de winst van de partij MFK (beweging voor de toekomst van Curaçao) van Gerrit Schotte die pas zeven weken geleden werd opgericht en nu vijf zetels behaalt. De onafhankelijkheidspartij van Helmin Wiels, Pueblo Soberano (Souverein Curaçao), gaat van één naar vier zetels.

De grootste oppositiepartij de MAN, die Gerrit Schotte zag vertrekken, verliest veel stemmers en gaat van vijf naar twee zetels. Oudere partijen als de FOL van Anthony Godett en de PNP gaan van twee naar één zetel. De verkiezingen zijn rustig verlopen. Het opkomstpercentage was 66 procent, een percentage dat weinig afwijkt van recente verkiezingen.

Geen Haagse bemoeienis

Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels, één van de winnaars van de Curaçaose Eilandsraadsverkiezingen van vrijdag, waarschuwde er in zijn overwinningsspeech voor dat Nederland zich niet met het coalitieproces op Curaçao moet gaan bemoeien.

Wiels is fel gekant tegen Nederlandse bemoeienis en ziet de winnaar van de verkiezingen, de PAR, als een partij die haar oor te veel naar Nederland laat hangen. Daarom stelde hij voor met alle partijen een coalitie te vormen ‘tegen de partij uit Den Haag’.

De PAR toonde zich heel tevreden met de verkiezingsuitslag. De partij wil haast maken om een coalitie te vormen, zodat de Staatsregeling snel kan worden aangenomen. De aanname van die regeling is er de reden van dat Curaçao vrijdag naar de stembus is gegaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden