Verkiezingen Albanië vooralsnog onbeslist

De parlementsverkiezingen zondag in Albanië zijn nog onbeslist. Zowel de socialistische regering als de oppositie heeft de overwinning opgeëist. Volgens Albanese media is de oppositie aan de winnende hand, maar verkiezingswaarnemers die bij het tellen van de stemmen aanwezig zijn, zeiden maandag dat geen van de partijen een beslissende voorsprong...

ANP en AFP

Voorzitter Ilirian Celibashi van de centrale kiescommissie zei dat de bevolking van het straatarme Balkanland de grote winnaar van de stembusgang, die zondag zonder noemenswaardige incidenten verliep. In het verleden gingen verkiezingen in het voormalige communistische land vrijwel altijd gepaard met geweld en grootschalige fraude .

De verkiezingen in Albanië voldeden echter slechts gedeeltelijk aan de internationale normen voor de democratie, aldus de 410 verkiezingswaarnemers van de Raad van Europa, de OVSE en het Europees Parlement maandag. De bevolking had echt wat te kiezen en had toegang tot veel informatie. Maar wel waren er nog onregelmatigheden. De inkt die dubbelstemmen moest voorkomen, bleek soms afwasbaar. De keuze was niet voor iedereen geheim en sommige kiezers werden weggestuurd omdat hun naam niet op de kieslijsten stond.

Volgens de waarnemers verliepen de verkiezingen daarom maar iets beter dan vorige keren. 'Het kiessysteem staat open voor misbruik', aldus Doris Pack, lid van het Europees Parlement. OVSEwaarnemer Jorgen Grunnet vindt dat vertragingen en onzekerheid over de kieslijsten een ongeorganiseerde indruk maakten, 'hoewel weinig beschuldigingen over fraude hardgemaakt kunnen worden'.

De paar incidenten tijdens de campagne, waarbij één dode viel, wierpen 'een schaduw over het proces', aldus de waarnemers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden