Verkiezing voor nieuwe zeven Wereldwonderen

De Deltawerken staan er niet op, de Kanaaltunnel en de vernieuwde brug in het Bosnische Mostar ook niet. Wel de Acropolis in Athene, de stenen van Stonehenge, de Chinese muur en het Colosseum in Rome....

In Athene zijn zondag 21 kandidaten gekozen voor de NieuweZeven Wereldwonderen. Een jury onder voorzitterschap van hetvoormalige hoofd van de UNESCO Frederico Mayor en met een aantalinternationale architecten, kon kiezen uit 77 plekken die door19 miljoen mensen op internet waren gekozen. Vanaf nu kaniedereen zijn stem uitbrengen op www.n7w.com tot 1 januari 2007.

De organisatie is door de Zwitserse filmproducent BernardWeber opgericht om mensen bewust te maken van het cultureelerfgoed in de wereld. Hij startte zijn campagne in 2000. Eenreeks van tv-specials, die door Endemol worden geproduceerd, zaldit jaar in verschillende landen starten.

Weber gebruikt het geld dat hij door lucratieve tv-contractenheeft verkregen, voor het restaureren van monumenten de wereld,zoals de reusachtige Bamiyan Boeddha's in Afghanistan.

De lijst moet een nieuwe invulling geven aan wat in het oudeAthene ooit bedacht is: zeven sensationele architectonischehoogstandjes, die als reisdoel werden aangeprezen.

Van de oude zeven wereldwonderen zijn alleen de Egyptischepiramides nog over. Zij maken opnieuw kans gekozen te worden opde nieuwe lijst. Alleen het Opera huis in Sydney is eengenomineerd gebouw van de laatste vijftig jaar. De Eiffeltorenbehoort bij de jongste uitverkorenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden