Verkerk laat zijn racket toch maar thuis

Tijdens Roland Garros gaf Martin Verkerk hoog op over de Nederlandse eredivisie. Maar speelde hij ook?..

Van onze verslaggever Mark van Driel

Zijn bodyguards zijn er. Vier in getal. Maar waar is Martin Verkerk?

Hij is gesignaleerd, gaat de mare. Zondagochtend vroeg, op de banen van Groenekan, in trainingstenue. Wat kan dat betekenen? Zal hij meedoen aan de finale van de eredivisie, zoals zaterdag nog werd aangekondigd? Of moet juist worden gevreesd voor zijn afwezigheid?

Anderhalve week geleden, nadat Verkerk de finale van Roland Garros had gehaald, leek het nog vanzelfsprekend dat hij zijn opwachting zou maken op de hardcourtbanen van Groenekan, onder de rook van Utrecht. Niet dat het zo vanzelfsprekend was, de nummer vijftien van de wereld, spelend in de Nederlandse eredivisie. Maar Verkerk wilde het iedereen wel laten geloven.

Ten overstaan van de internationale pers verkondigde hij dat zijn team, Intervaluta Hilverheide, goede kans maakte op de Nederlandse titel. Met een stalen gezicht voegde hij er aan toe dat er 'best goede jongens' actief zijn in eredivisie. Dus waarom zou hij zijn verplichtingen niet nakomen?

Die opmerkingen veroorzaakten grote hilariteit onder zijn toehoorders. Nationale competities zijn het stiefkindje van het tenniscircuit, al verdienen tal van subtoppers een aardige zakcent in de Duitse liga. De Nederlandse eredivisie laat zich daar echter nauwelijks mee vergelijken.

In een periode van veertien dagen (de laatste week van Roland Garros en de week dat de voorbereiding op Wimbledon begint) wordt de competitie afgewerkt. Er doen acht teams mee. Een wedstrijd bestaat uit zes duels: vier singlepartijen (twee voor mannen en twee voor vrouwen) en twee dubbelpartijen (mannen en vrouwen). De vier beste teams bepalen in een halve finale wie doorgaat naar de eindstrijd.

Voor Nederlandse toppers als Krajicek en Schalken is de eredivisie onaantrekkelijk. Het verstoort hun voorbereiding op Grand Slams. Bovendien valt er weinig prijzengeld te verdienen. Het winnende team krijgt 6.800 euro van de tennisbond.

De eredivie is vooral in trek bij Nederlandse en buitenlandse subtoppers, die op de internationale ranglijsten grofweg schommelen tussen de plek honderd en vijfhonderd. Zij laten zich twee weken inhuren door een sponsor, zoals Intervaluta van zakenman René van den Berg. Hij kocht team Hilverheide bijeen. 'Als alles in contanten betaald zou worden, zou twee weken eredivisie me 50 á 60 duizend euro kosten.'

Van den Berg maakte van Hilverheide een team dat tot huizenhoge favoriet werd uitgeroepen. Met Kristie Boogert, Miriam Oremans, John van Lottum, Peter Wessels en natuurlijk Martin Verkerk zou de titel voor het grijpen liggen.

Hilverheide kon het zich zelfs veroorloven om Verkerk rust te gunnen na zijn verloren Franse finale. Een halve dubbelpartij werkte hij af, afgelopen donderdagavond. Toen het ging regenen werd de partij afgebroken, Hilverheide had toch al een beslissende voorsprong behaald. Velen vestigden hun hoop op zondag. Dan zou Verkerk zijn Parijse vorm etaleren. En zijn ploeg aan de eerste nationale titel helpen.

Maar waar is toch Martin Verkerk?

Zijn bodyguards lopen wat verloren rond. Kinderen zoeken hem tevergeefs. En sponsor Van den Berg moet gissen. Hij vermoedt ('Verkerk is mijn eigendom niet') dat de tennisser zijn ouders is gaan ophalen.

Dan komt ook de aap uit de mouw. Verkerk speelt niet. De opmerkingen in Parijs, de beloften gedurende de week, het persbericht waarin zijn deelname aan de finale werd aangekondigd: ze blijken van minder gewicht dan de training van zondagochtend. Die liet slechts ruimte voor een conclusie. Verkerk is te moe om te spelen. Hij moet rust nemen met het oog op Rosmalen, waar hij debuteert op gras.

Zelfs aan kijken komt Verkerk niet toe, als hij in de middag kortstondig bij Groenekan verschijnt. Hij deelt wat handtekeningen uit, bezoekt de fysiotherapeut en laat via een woordvoerder weten dat zijn ploeggenoten de titel ook zonder hem kunnen winnen.

Dan vertrekt hij, te vroeg om te zien dat zijn voorspelling niet uitkomt. Zijn ploeg verliest met 4-2. De mannensingle en mannendubbel gaan verloren. Partijen die de verliezend finalist van Parijs had zullen spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden