Verkeersveiligheid 'grootste risico' voor vluchteling Zutphen

De verkeerssituatie rondom een nieuw in te richten azc in Zutphen gaat mogelijk obstakels opwerpen. Dat blijkt uit een risicoanalyse die in opdracht van de gemeente en het COA is uitgevoerd. Ook vluchtelingen die 'hangen' omdat ze zich vervelen kunnen voor overlast zorgen. Zutphen is de eerste gemeente in Nederland die een risicoanalyse laat maken bij de komst van een azc.

Het azc in Nijmegen. Beeld Hollandse Hoogte
Het azc in Nijmegen.Beeld Hollandse Hoogte

Het opvangcentrum moet in het tweede kwartaal van 2016 worden geopend in Zutphen. De komst van een azc heeft veel impact op de wijk en omwonenden, aldus de gemeente. 'Er was eerst ook veel weerstand', zegt wethouder Annelies de Jonge. 'Door het uitvoeren van de analyse is die afgenomen. De constante dialoog tussen gemeente en bewoners zorgt voor meer wederzijds begrip.'

De verkeersveiligheid brengt het grootste risico met zich mee. De angst leeft dat vluchtelingen langs de hekken van het azc zullen lopen, waar geen trottoir ligt. Daardoor zou er een gevaarlijke situatie kunnen ontstaan. Het aanleggen van een trottoir wordt als oplossing aangedragen.

Rondom het terrein zijn ook hangplekken 'geïdentificeerd', waar verveelde vluchtelingen naartoe zouden kunnen gaan. Een algeheel alcoholverbod rondom het azc zou dit moeten oplossen.

Beheergroep

Uit de analyse komt naar voren dat er behoefte is aan een beheergroep, die toezicht houdt. Deze groep zal bestaan uit een vertegenwoordiger van de gemeente, een wijkagent, het COA, de brandweer en een vertegenwoordiger van de omwonenden.

Om te kunnen meten of de komst van het azc impact heeft op de leefbaarheid van de buurt, zal er een nulmeting worden uitgevoerd in de buurt. Volgens de gemeente biedt het rapport uitkomst bij het leefbaar houden van de omgeving voor de omwonenden. De Jonge: 'Voor elk risico is in het rapport een oplossing aangedragen. Het is een fantastisch handvat.'

De komst van azc's heeft in de afgelopen maanden in meerdere gemeenten tot problemen tussen gemeente en bewoners geleid. De gemeente Zutphen zegt enthousiast te zijn over hoe het rapport wrijvingen met bewoners heeft gladgestreken. 'Ik raad het andere gemeenten ook zeker aan om uit te voeren', aldus wethouder de Jonge.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden