Verkeerschaos treft vooral Zuidoost-Nederland

De extra verkeersdrukte die de ANWB voor maandagochtend had voorspeld, heeft zich voornamelijk in het zuidoostelijk deel van het land voorgedaan. Zo stonden er op de wegen van en naar Eindhoven lange files van soms wel 52 kilometer. Oorzaak was de sneeuwval in dat deel van Nederland.

ANP

Ongevallen hebben zich nauwelijks voorgedaan. Een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten KLPD sprak zelfs van een maandagochtendspits die wat betreft incidenten rustiger was dan normaal. ‘De mensen hebben goed geanticipeerd op de omstandigheden. Ze reden voorzichtig’, aldus het KLPD.

De meldingen over het aantal files en de lengte ervan, verschilden nogal per informatieaanbieder. De ANWB meldde rond 08.15 uur bijna zeshonderd kilometer file in het land, terwijl de Verkeers Informatie Dienst VID niet verder kwam dan rond de 370 kilometer. Navraag leerde dat de ANWB een aantal files dubbel had geteld.

Volgens de ANWB heeft dat verschil vooral te maken met de meldingen die de verkeerscentrale binnenkrijgt van wegenwachten en andere tipgevers. ‘Daar zitten ook files bij op snelwegen en N-wegen waar geen verkeerslussen in de weg zitten. De lussen signaleren de verkeersdruk. Rijkswaterstaat telt die wegen niet mee, wij wel’, legt de woordvoerder van de ANWB uit.

Verkeersproblemen deden zich nauwelijks voor in de Randstad. Daar had het niet of slechts weinig gesneeuwd. Rond 10.30 uur waren overal in het land de files grotendeels opgelost.

De A2 bij Maastricht. (ANP) Beeld
De A2 bij Maastricht. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden