Verkeersboetes beter te innen

BRUSSEL Automobilisten en motorrijders die verkeersovertredingen in het buitenland begaan, komen niet meer ongestraft weg. De Europese lidstaten krijgen toegang tot elkaars kentekenregistratie, waarna de bon eenvoudig kan worden opgestuurd.

Marc Peeperkorn

In het buitenland rijden automobilisten roekelozer dan ze in eigen land doen. Hoewel ze maar 5 procent van het verkeer uitmaken, begaan buitenlandse chauffeurs 15 procent van de snelheidsovertredingen. Ook kruipen ze vaker met een slok op achter het stuur, negeren ze stoplichten en laten ze de veiligheidsgordel ongebruikt.


Nu blijven deze overtredingen meestal ongestraft omdat politie en justitie in het land waar de overtreding plaatsvindt, het adres van de chauffeur niet kunnen achterhalen. De Europese transportministers maken waarschijnlijk donderdag een eind aan dit gat in de wetgeving.


Op voorstel van de Europese Commissie geven de lidstaten elkaar toegang tot de kentekenregistraties via een elektronisch netwerk. Naam en adres van een bestuurder die is betrapt, zijn dan met een druk op de knop te verkrijgen. Als de chauffeur de boete weigert te betalen, neemt de nationale justitie de zaak over.


De uitwisseling van kentekenregistraties zal ook worden gebruikt bij rijden onder invloed van drugs, het niet dragen van een veiligheidshelm, misbruik van de vluchtstrook en mobiel bellen achter het stuur. Voor zware verkeersovertredingen met letsel of doden tot gevolg, blijven de bestaande Europese regels van kracht over de uitlevering van verdachten.


Vooral landen met veel buitenlands vrachtverkeer en toerisme - Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Italië - zullen profiteren van de nieuwe wetgeving. Nederland, Duitsland en België hebben al bilaterale afspraken over het uitwisselen van de gegevens van verkeersovertreders.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden