Verkeerde staarten

Waarom je peuters zou moeten vermoeien met een boodschap weet ik niet, maar prentenboekauteurs zijn dol op moraal. Dat het materiële niet gelukkig maakt, vinden ze....

De boodschap wordt vaak verpakt in een verhaaltje dat dicht bij de belevingswereld van kinderen ligt (of waarvan dat wordt aangenomen). Geheimen mag je niet verklappen, is de boodschap van Bettie Elias in Het kleine geheim van Pieter. Een misleidende titel, want Pieters geheim is niet klein, het is - voor Pieter - vreselijk groot, en beschamend: hij is vijf, en hij heeft in zijn bed geplast. Zijn moeder, niet hij, is degene voor wie het geheim klein is. Ze belooft het tegen niemand te vertellen, maar praat haar mond voorbij zodra ze 'gezellig zit te keuvelen' met familie.

Pieter doet alles wat niet mag, uit wraak, want geheimen verklappen mag ook niet. Hij blijft buiten tot lang na zonsondergang, zodat zijn ouders hem kwijtraken en, eind goed, al goed, moeder haar spijt betuigt. De tekst van Het kleine geheim is niet sterk, maar de illustraties van Anne Westerduin zijn aardig en soms expressief. Mooi is de dubbele pagina waarop zij een sardonisch lachende Pieter in de kruin van een boom tekent, terwijl zijn moeder hem loopt te zoeken.

In Irma en haar spulletjes lukt het Catharina Valckx niet iets bijzonders te maken van tekst of tekeningen over een vogel die haar nest volstopt met meubels en spullen, waarna het instort bij de eerste de beste house-warming party.

Roosje Big en Piepertje Muis, beschreven door Rik Dessers en getekend door Hilde Schuurmans, hebben allebei een probleem. De big heeft een recht staartje en de muis een krulstaart - helemaal verkeerd in hun milieu. Op de tekeningen is te zien hoe de ouders lijden onder het ongeluk van hun kind. 'Kop op', zeggen die ouders, maar de kinderen huilen en worden op school gepest. Roosje en Piepertje leren zichzelf pas accepteren als ze de ander - en daarmee een vriendje - hebben ontmoet: ' 'Wat heb jij een mooie staart', zeggen ze tegen elkaar.'

Babette Cole's Twee van alles had een hilarisch boek kunnen worden. Het begint met twee engelachtige kinderen met 'moeilijke ouders', maar echt leuk is het nergens. De ouders zijn zover uit elkaar gegroeid dat ze er lelijk van geworden zijn. De kinderen praten er met klasgenoten over en, Cole schrijft het maar eens superduidelijk op: 'Het is niet de schuld van kinderen als hun ouders zich gedragen of ze pas vijf zijn'

De ouders in Cole's boek gaan uit elkaar - ze 'ont-trouwen' want dat klinkt aardiger dan scheiden en iedereen leeft nog lang en gelukkig. Dat scheidingen vrijwel nooit zo soepel verlopen, dat veegt Cole liever onder het tapijt.

Een veel aardiger boek, vooral door de grappige aquarellen, is Een lief klein hoedje. Juffrouw Beer is de eerste die een hoedje vindt: een oude trechter waarvoor ze niets beters kon bedenken dan hem als hoed te gebruiken. Dat ze daardoor geen honing meer kan eten (want de bijen zoemen in en uit de trechter) is niet erg: het hoedje is het zeker waard. Zo vergaat het alle dieren in het bos, iedereen wil een hoedje. Dat ze daardoor niet meer kunnen doen wat ze normaal doen, deert hun niet - tot een windvlaag alle hoeden wegblaast en de dieren eindelijk herontdekken dat zwemmen leuker is dan een hoedje dragen, mooi wezen en stilzitten.

Het leukste, want origineelste, prentenboek is Hoe het kleine monster niet meer bang was, van Frances Thomas en Ross Collins. Het kleine monster, dat er niet erg monsterachtig maar wel vreemd uitziet, stelt zich voor in een zwart gat te vallen, achterna gedoken door een grote, enge spin (het hele verhaaltje is fraai, in primaire kleuren en heldere lijnen getekend). Zijn monsterachtige moeder stelt daar haar eigen, vredige fantasie tegenover over een gezellig dagje uit, zodat het monstertje aan het eind van het boek rustig kan slapen.

Hanneke de Klerck

Bettie Elias: Het kleine geheim van Pieter.

Illustraties Anne Westerduin.

Clavis; * 26,90.

ISBN 90 6822 566 9.

Rik Dessers: Roosje Big en Piepertje Muis.

Illustraties Hilde Schuurmans.

Clavis; * 26,90.

ISBN 90 6822 565 0.

Catharina Valckx: Irma en haar spulletjes.

De Harmonie; * 27,50.

ISBN 90 76174 09 1.

Becky Bloom: Een lief klein hoedje.

Sjaloom; * 22,90.

ISBN 90 6249 300 9.

Babette Cole: Twee van alles.

Vertaald uit het Engels door L.M. Niskos.

Lemniscaat; * 24,50.

ISBN 90 5637 147 9.

Frances Thomas: Hoe het kleine monster niet meer bang was.

Illustraties Ross Collins.

Vertaald uit het Engels door Leonie Noordewind.

Zirkoon; * 24,95.

ISBN 90 5247 089-8.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden